Afwasmiddel in je vaatwasser: de oplossing

Waarom moet je nooit afwasmiddel in je vaatwasser doen?

Kijk. Ik vond het een goed idee. Mijn vaatwasblokjes waren op, maar de vloeibare afwasmiddel niet. Dus deed ik een scheutje afwasmiddel in de machine. Het is allebei bedoelt voor de afwas, toch?

Één tel googelen had me echter een hoop ellende bespaar. Het internet staat VOL met waarschuwingen. Doe vooral NOOIT afwasmiddel in je vaatwasser, tenzij je zin hebt een nieuwe te kopen.

Het gevolg van dat scheutje afwasmiddel? Een vastgelopen vaatwasser vol met schuim. Hoe meer afwasmiddel je gebruikt, hoe meer schuim er ontstaat. Ik had, om eerlijk te zijn, een vrij grote scheut afwasmiddel er in gedaan. En dus kon ik de vaat bijna niet meer zien, zoveel schuim zat er in. En nee, daar kan de machine dus niet tegen. Het schuim komt overal in de machine, dus ook in de sproeikoppen en waterslangen.

Hoe los je het op?

In een nogal blonde actie, probeerde ik eerst het schuim te laten slinken door er met de plantenspuit overheen te gaan. Mijn gedachte: als het schuim weg is, gaat de machine gewoon weer werken. Maar zo werkt dat natuurlijk niet, want zodra je de machine weer aanzet, ontstaat er weer nieuw schuim.

Wat is dan wel de oplossing?

Zodra je er achter komt dat je afwasmiddel in de vaatwasser hebt, zet je zo snel mogelijk de machine uit. Daarna volg je dit stappenplan:

 1. Haal alle vaat uit de vaatwasser
 2. Gebruik handdoeken om zoveel mogelijk van het schuim uit de vaatwasser te verwijderen. Ook eventuele nog niet opgelost afwasmiddel veeg je er uit.
 3. Giet een grote scheut (minimaal 200ml) azijn in je machine.
 4. Zet het spoelprogramma aan.
 5. Kijk na ongeveer 5 minuten of het schuim al slinkt.
 6. Zo niet, voeg nogmaals azijn toe.
 7. Herhaal stap 5 en 6 totdat je ziet dat het schuim verdwijnt.
 8. Daarna kun je het spoelprogramma gewoon af laten draaien.
 9. Als het niet werkt met azijn, kun je ook ongeveer 2 eetlepels zout in de machine strooien.

Azijn en zout werken als schuimoplossers. Als je dit stappenplan volgt, zal je waarschijnlijk je machine kunnen redden. Bij mij werkte het. Mijn vaatwasser werkt weer als normaal.

 

15 Comments

 1. Wat azijn toch allemaal kan doen. Heb ook al gelezen over beauty tips met azijn. Ben helemaal verbaasd vandaag!

 2. Nou ja ik doe het vaker en nog nooit maar dan ook nooit problemen mee gehad en de vaatwasser doet het prima

 3. In mijn Ikea vaatwas zit zelfs een speciaal vakje om vloeibaar wasproduct in te doen. Maar je mag er niet in overdrijven. De eerste keer stond mijn keuken ook onder de schuim en na vier machines achter elkaar te laten lopen was die weer spic en span moet ik zeggen!
  Ik raad het niet aan om zo te doen, maar de machine werkt zoals die moet

 4. Dan heb je vast niet, zoals ik, een hele grote scheut gebruikt. Mijn halve keuken stond vol met sop…….

 5. Bedankt, ik had even snel hetzelfde gedaan omdat de blokjes op waren en hoe onlogisch het ook is ik stond er niet bij stil, tuurlijk schuimt het enorm erg wat niet ok is voor een vaatwasser haha en toen ik een apart geluid van die vaatwasser af hoorde komen maakte ik em gauw open om vervolgens via internet hier uit te komen met jouw azijn / zout-oplossing!
  Ondertussen werkt ie gelukkig weer prima!
  Thanks!

 6. Hahaha, bedankt voor de oplossing! De rest van je blog was zeer herkenbaar.. oeps!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge