Help, mijn kind houdt niet van lezen

Mijn kind houdt niet van lezen

Als kind was ik een echte boekenwurm. Ik vond het heerlijk om mezelf te verliezen in een verhaal. Mijn zoons daarentegen; das een heel ander verhaal. Die pakken alleen een boek als het moet, voor school bijvoorbeeld. Ze houden allebei niet van lezen.

(brond Pixabay)

Ontwikkeling

Al vanaf groep 1 wordt het gezegd op scholen: (voor)lezen is heel belangrijk. Voor het taalbegrip en de woordenschat, en het kunnen uiten van emotie, en nog veel meer dingen.

Als ze klein zijn, is het nog makkelijk. Elke avond eventjes een kwartiertje voorlezen met bedtijd is geen strijd. Maar later, als ze echt een eigen mening gaan krijgen, wordt het moeilijker. Wat nou als je kind echt niet wil lezen? Ga je de strijd aan, of laat je het maar zo. Of doe je wat halfbakken pogingen met een donald-duckje of een boek wat je op tiktok zag?

Na een paar jaar van weinig lezen, begin je het dan te merken. Cijfers voor toetsen worden wat lager, je kind krijgt misschien wat extra huiswerk mee. Mijn kinderen zijn zeker niet dom. Maar van allebei is duidelijk te zien dat taal hun zwakke plek is. Woordbegrip, begrijpend lezen, spelling. Alles wat enigzins met woorden en taal te maken heeft, scoren ze minder op dan de rest.

Aan het lezen

Ik ben waarschijnlijk de zoveelste die het zegt, maar ik spreek uit ervaring. Lezen en voorlezen is écht belangrijk. Je kind zal er later veel profijt van hebben.

Maar hoe krijg je een kind dat niet van lezen houd, nu nog aan het lezen? Hier vind je een aantal tips.


Houd het kort.  Verwacht niet van je kind dat hij/zij in één keer een heel boek uitleest. Elke dag een kwartiertje is al genoeg. Vlak voor bedtijd, of gewoon ergens tussendoor. Een kwartiertje moet wel lukken toch?


Vind het juiste boek. Het ene kind is het andere niet. Als een boek online wordt aangeraden, betekend niet meteen dat jouw kind het ook leuk vind. Luister naar je kind, en kies boeken die aansluiten bij hun interesses.


Lezen is lezen.  We moeten af van het idee dat alleen “echte” boeken goed zijn. Het maakt niet uit wat je kind leest, als er maar íets gelezen wordt. Stripboeken, Donald Ducks, Moppenboekjes. Het is allemaal goed. En wat dacht je bijvoorbeeld van de boeken van Dav Pilkey? Graphic Novels met veel plaatjes en (onderbroeken)humor.


Anders lezen. Zoals ik net als zei, het maakt niet uit wat er gelezen wordt. Ook spelletjes en puzzels zijn uitstekend voor de taalontwikkeling. Woordzoekers, zweedse puzzels, taalspelletjes, raadsels, galgje. Keuze genoeg om gezellig samen met taal bezig te zijn.


Maak het fijn. Creëer een knus plekje om te zitten. Dikke kussen, zachte dekentjes en leuke lampjes. Een kopje thee (of ander drinken) en een koekje erbij. Een positieve en comfortabele omgeving om te ontspannen met een leuk boek erbij. Wie wil dat nou niet.


Belonen. Wil je kind nou nog steeds niet aan het lezen? Dan is een beloning aanbieden toch wel het laatste redmiddel. Ik kende ooit iemand die 1,- per gelezen boek kreeg. Maar ook kleinere beloningen, zoals een half uurtje opblijven voor een half uur lezen zijn een goeie optie. Werkt dat ook niet? Mijn kinderen zouden de hele bibliotheek uitlezen als ze met lezen extra schermtijd konden verdienen…. Doe met die tip wat je wilt 😉


(bron Pixabay)

Heb jij zelf nog tips om kinderen aan het lezen te krijgen. Of kun je een leuk boek aanbevelen? Laat een reactie achter en help daarmee een mede-ouder.

 

Deze post bevat affiliate-links. Als je een aankoop doet via zo’n link ontvang ik een kleine vergoeding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge