Schermtijd voor kinderen; hoe regel je dat?

Schermtijd

Toen ik jong was, had je elke dag een uurtje tekenfilms op tv. Als je al internet had, ging dat via een inbelverbinding, en was je telefonisch niet bereikbaar als je online was. Voor ouders was het dus nog vrij makkelijk de schermtijd van hun kinderen te reguleren. Maar tegenwoordig? Er is áltijd wel een schermpje waar wat op te doen is. 24 uurs tekenfilm zenders, netflix, mobiele games, YouTube. Allemaal even verleidelijk voor kinderen. Hoe ga je hier als ouders mee om?

Adviezen

Als ouder wil je eigenlijk dat je kind zo min mogelijk schermpjes kijkt, maar hoeveel is oke, en hoeveel is teveel?

Een algemene regel: hoe ouder je kind is, hoe meer hij zou mogen beeldschermen. In het rapport App, noot, muis van de stichting Mijn Kind Online luidt het advies: vijf minuten per dag voor kinderen in de leeftijd van nul tot twee jaar tot één uur per dag voor kinderen tot acht jaar.

In het rapport App, noot, muis van de stichting Mijn Kind Online staat:

tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;

  • 2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
  • 4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

 

Maar dan komt bij mij de vraag: veel oudere kinderen hebben de computer nodig voor schoolwerk. Reken je dit dan ook bij die aanbevolen tijd of valt dat er weer buiten? Want dan blijft er denk ik maar bar weinig tijd over….

Wat kijken ze?

Wat ik zelf vooral belangrijk vind, is dat ik weet wát mijn kinderen kijken op de schermpjes. Welke series kijken ze op netflix, wat ze zien op YouTube, welke spelletjes spelen ze online. Hoewel ze qua tijd niet heel veel beperkingen hebben, hebben ze wel beperkingen wat ze mogen doen. Ze mogen bijvoorbeeld niet YouTube kijken als ik of papa er niet bij is. Je hoort zoveel rare verhalen over vreemde ongeschikte dingen tussen de kinderfilmpjes.

Ook zijn er bepaalde (kinder)tv zenders die ze niet mogen kijken, en ook zomaar wat rondsurfen op internet mag niet. Omdat ze nog zo jong zijn, hebben ze nog geen social media. De oudste van 7 krijgt daar wel steeds meer interesse in, maar voorlopig vind ik dat echt een no-go.

Verder ben ik fan van educatieve spelletjes en programma’s. Alles waar ze wat van leren, vind ik niet zo erg als ze er ietsjes langer naar kijken.

Schermtijd reguleren

Feit blijft dat het belangrijk is om bewust om te gaan met de schermtijd van je kinderen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • gebruik My Timing Cards. Een handig setje kaarten. Je kind krijgt een aantal kaarten, die hij kan inleveren voor schermtijd. Zijn de kaarten op, dan is het klaar met de schermtijd
  • gebruik de methode van growthinkers. Ongeveer hetzelfde als de timing cards. Je kind krijgt munten/tokens die in te wisselen zijn voor schermtijd. Maar er zijn ook extra munten verdienen, en een beloning voor niet gebruikte munten.
  • schermloze zaterdag: een echte uitdaging: zowel kids als ouders een hele dag niet op een scherm. Dus ook niet ff snel tussendoor je social media checken. Welke mama lukt dit?
  • Tijdsregels instellen: bijvoorbeeld doordeweeks geen schermen voor 17.00 en na 19.00. Of de oudste mogen pas tv kijken als de jongste op bed ligt. Kijk hiervoor goed wat in jouw gezin zou werken.
  • Een schermschema. Heb je voor je kinderen al een schema met taakjes die ze moeten doen? Voeg dan schermtijd toe aan het schema. Weet iedereen ook meteen wie er wanneer aan de beurt is. Scheelt ook weer een hoop gedoe.

 

Hoe ga jij om met schermtijd voor je kinderen?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge