Mijn mening over de verlengde vakantie

Langere kerstvakantie

Lang was het een onderwerp van discussie. Zouden de basisscholen weer dicht moeten in de hoop de corona besmettingen te verminderen? Op de school van mijn kinderen werd er serieus rekening mee gehouden. Sommige klassen liepen dagelijks met een pakketje boeken heen en weer naar huis, voor het geval ze de volgende dag ineens niet meer naar school konden.

En deze week werd dan toch de beslissing genomen: de basisscholen gaan een week eerder met vakantie. Let wel: vakantie, dus zónder afstandsonderwijs.

Veel gedoe

Luister, ik snap dat zo’n langere vakantie veel gedoe geeft. want dat zijn weer vijf dagen extra dat er geen onderwijs gegeven kan worden. Terwijl er de afgelopen anderhalf jaar al zoveel achterstanden ontstaan zijn door sluitingen en personeels tekorten.

Scholen moeten nu in deze paar dagen heel veel regelen. Kan er nog een kerstviering geregeld worden, zodat de kinderen die niet wéér hoeven te missen. Hoeveel kinderen hebben er komende week noodopvang nodig,  en geven we de kinderen toch nog iets van huiswerk of oefeningen mee?

En ook ouders. Kinderen thuis betekend ook voor ons regelen. Nemen we weer vrij van werk, kan dat nog wel? Kunnen we thuiswerken als de kinderen ook thuis zijn? Oppassen door opa en oma mag niet, maar is soms toch de enige optie. Ikzelf verkeer in de luxe positie dat ik op dit moment geen werk heb, dit geregel blijft mij dus bespaard.

Blij met de extra vakantie

Misschien dat ik daarom eigenlijk wel blij ben met de extra week vakantie.

Ten eerste snap ik heel goed de redenatie erachter. Als de kinderen op de 24ste nog in een mogelijke besmettingshaard zitten, en vervolgens de 25ste op familiebezoek gaan, krijg je ongewenste situaties. Door iedereen vóór kerst een paar dagen thuis te laten zitten, verminder je de kans op deze ongewenste kruisbesmettingen aanzienlijk.

En ten tweede merk ik aan mijn kinderen dat ze heel erg aan vakantie toe zijn. Ook op hen heeft deze hele pandemie grote impact. Hun vaste routines vervagen, en ze moeten zich net als ons continu aanpassen aan nieuwe regels en situaties.

Mijn kinderen zijn oververmoeid, overprikkeld en slapen slecht. Daarom ben ik blij met de week extra vakantie. Daarom ben ik blij dat het vakantie is, en geen afstandsonderwijs. Ik ben blij dat mijn kinderen een weekje extra rust krijgen. Eventjes niks moeten tussen alle (feestdagen)verplichtingen.

Dit is waarschijnlijk een mening die niet veel ouders met mij delen. Juist daarom wil ik hem van de daken schreeuwen. Natuurlijk, onderwijs en goede schoolresultaten zijn belangrijk. Maar wat minstens even zo belangrijk is, is de geestelijke gezondheid van de kinderen. De kinderen die het nodig hebben, krijgen nu met deze extra week vakantie de rust die ze nodig hebben.

 

Geen zwart/wit situatie

Dit is mijn eigen mening, grotendeels gebaseerd op mijn persoonlijk situatie.  Ik ben me er van bewust dat mensen in een andere situatie een heel andere mening zullen hebben. Maar zullen we het erover eens zijn dat we het oneens zijn met elkaar, en allemaal een beetje proberen te genieten van de extra dagen met elkaar?

Fijne Kerstvakantie !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge