De eerste plastic tasjes werden omstreeks 1965 gebruikt. Het gebruik ervan heeft een enorme vlucht genomen. Als we zo door gaan, zitten er over 30 meer plastic tasjes in de oceanen dan levende wezens. Dit is zeker een probleem om over na te denken, maar eens per jaar wordt er wat extra aandacht aan besteed: Internationale Plastic Tas Vrije Dag.
Plastic Tas Vrije Dag
International Plastic Bag Free Day werd opgericht als een internationale campagne, gecreëerd door activisten van verenigingen zoals Zero Waste Europe en GAIA, en wordt gevierd op 3 juli. Het is een belangrijke dag om mensen bewust te maken van de negatieve impact van plastic wegwerpzakjes op het milieu en de planeet. De dag wordt gevierd door veel organisaties die zich bewust zijn van de noodzaak van alternatieven in plaats van plastic wegwerpzakjes die onze planeet beschadigen. Op deze dag ligt de nadruk op leven zonder plastic, en duurzamere alternatieven.
Wat kan je zelf doen
Uiteraard is het bij dit soort dagen het doel om mensen in actie te laten komen. Als veel mensen een kleine verandering invoeren, kan dit een grote impact hebben. Daarom enkele tips om jouw gebruik van plastic zakjes en ander wegwerpplastic te verminderen:
Tasjes
- Neemt altijd je eigen tas mee. Bijvoorbeeld een bigshopper in de kofferbak, of een stevig opvouwbaar tasje in je handtas.
- Kies voor een bigshopper i.p.v. een dun hemdtasje. Bigshoppers kunnen jaren meegaan, terwijl de dunne zakjes meestal na 1 keer bij het vuilnis belanden.
- Gebruik herbruikbare netjes voor je losse groenten en fruit.
- Heb je toch een plastic tasje? Zorg dat het geen zwerfafval wordt en gooi het in de juiste afvalbak. Kijk in de Afvalscheidingswijzer als je het even niet weet.
Ander wegwerpplastic:
- Gebruik een herbruikbare drinkfles i.p.v. plastic waterflesjes. Bij voorkeur metaal of glas, dan gebruik je helemaal geen plastic.
- Geef je schoolgaande kinderen geen pakjes drinken en voorverpakte koeken mee. Een drinkbeker met ranja/water en een bakje met fruit zijn ook prima. Lekker duurzaam en nog gezonder ook.
- Schaf je eigen thermosbeker aan voor je koffietjes onderweg. Kartonnen koffiebekertjes bevatten ook een laagje plastic.
- Gebruik je nog boterhamzakjes voor je lunch? Er zijn zoveel duurzame alternatieven, zoals roestvrijstalen lunchtrommel, herbruikbare stoffen broodzakjes en waxwraps. Keuze genoeg voor iets dat bij jou past.
- Kies voor losse groenten en fruit, niet voor voorverpakt en plastic schalen.
- Plastic speelgoed? Duurzame alternatieven! Houten speelgoed, gerecycled plastic of tweedehands. Allemaal beter voor het milieu dan steeds nieuwe dingen kopen.
Denk jij wel eens na over je plasticgebruik? Hoe vaak kies je voor duurzamere alternatieven?