Brief aan mijn zoon

Vandaag exact 13 jaar geleden werd ik voor het eerst moeder….

40w+6

Ik was al meer dan 40 weken zwanger. De afspraak voor de inleiding was al gemaakt, voor morgen. Maar misschien voelde je aan dat ik daar best bang voor was. En besloot je een dag van tevoren toch zelf te komen.

Lange dag

Je vader kwam net uit de nachtdienst, en lag pas een uurtje op bed, toen om 6 uur ’s ochtends mijn vliezen braken. Word eens wakker schatje, heb ik in bed geplast of is dit vruchtwater? Op dat moment voelde ik nog niets, dus ik wist het niet.  Tien minuten later, in de auto naar huis ziekenhuis, begonnen de weeën. Ja, het was nu echt begonnen.

Je was nogal besluiteloos. Wilde je er snel uit, of toch nog even blijven zitten? Ik had weinig ontsluiting, maar veel pijnlijke weeën, in onderrug en benen. Ik kreeg plaatselijke verdoving, om krachten te kunnen sparen. Dit hielp, ik heb zelfs nog even kunnen slapen.

Toen de verdoving begon uit te werken, was het nog steeds geen tijd voor actie. Omdat ik weer veel pijn begon te krijgen, is op dat moment besloten om alsnog een ruggenprik te geven. Ook al kon ik hiermee wel goed ontspannen, de bevalling liet nog op zich wachten.

Artsen kwamen af en toe even “kijken” of er al iets veranderd was, en pas na 8 uur ’s avonds was jij klaar om echt naar buiten te komen. Daar was je dan eindelijk, na een bevalling van bijna 15 uur: onze zoon.

Een zoon

Wij waren jong, zelf nog maar net volwassen. Dus we zullen heus niet alles goed gedaan hebben. Maar we deden ons best. We noemde je gekscherend papa’s nieuw handtas, want je wilde alleen slapen op je vaders arm. ons zoontje

Jij was ons eerste kind, en dus in alles de eerste. Als eerste kruipen, eerste woordjes. De eerste die naar de peuterspeelzaal ging, als eerste vriendjes maken. De eerste keer naar de basisschool, en vorig jaar als eerste naar de middelbare school. Samen met jou leren wij hoe het leven werk, en hoe we van jou een goed gelukte volwassen kunnen maken. Onze zoon.

Verjaardag

Vandaag ben je 13, en al een echte ‘jongeman’. Gefeliciteerd met je verjaardag! Met je 1m64 ben je al net iets groter dan je moedertje. En daar plaag je me graag mee. Groei nog maar een stukje door hoor, zo hoort dat nu eenmaal.

Zoals we altijd al deden, blijven we samen met jou het leven uitvogelen. Vanaf nu word het voor mij steeds meer loslaten. Voor jou begint de tijd van jezelf leren kennen, en ontdekken hoe de volwassen wereld werkt. Wie en wat voor man je wilt worden.

Neem de tijd, geniet waar je kan. Ik zal je helpen zoveel ik kan. En onthoud: hoe groot je ook mag worden, je blijft altijd mijn kleine jongen…..

 

tekening van olifant moeder en jaar jong, allebei een hartvormige ballon aan een touwtje in de lucht

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge