World Bee Day

Elk jaar op 20 mei is het World Bee Day, om aandacht te vragen voor de bijen

Waarom World Bee Day

Het is al jaren bekend dat het slechts gaat met de bijenpopulatie. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Bijen spelen een belangrijke rol bij de voedselzekerheid van mensen. Daarom heeft de Verenigde Naties enkele jaren geleden 20 mei uitgeroepen tot wereld bijendag. Om wereldwijd extra aandacht te vragen voor de bijen, en de achteruitgang hopelijk te kunnen stoppen. Sta ook een stil bij de (wilde) bijen in jouw leefomgeving.

Waarom 20 mei

De maand mei is een belangrijke maand voor honingbijen. De koloniën zijn deze periode zeer actief. Ze produceren volop voorjaarshoning, en gaan vaak zwermen. Ook de vele wilde bijensoorten die geen honing maken, zijn extra actief deze maand.

Fotowedstrijd

Er worden op deze dag veel activiteiten georganiseerd, waaronder een fotowedstrijd door de Nederlandse bijenstichting. Plaats vandaag je mooiste foto van een bij of hommel op instagram, en maak kans op mooie prijzen. Kijk op de website van bijenstichting voor alle informatie over hoe je mee kunt doen.

bij op een bloem

Wat kun je zelf doen?

Er zijn vele manieren om zelf de bijen een handje te helpen. En die zijn helemaal niet moeilijk of duur:

1. werk met bloemen

Zorg voor voldoende bloemen in je tuin: maai je gras wat minder vaak, leg een bloemborder aan, zaai een bloemenweide, plant bloembollen of kies voor inheemse struiken en bomen die veel bijen aantrekken. Voorbeelden van bloemen die bijen aantrekkelijk vinden zijn: margriet, rapunzelklokje, rolklaver, korenbloem. Kijk ook eens op de site van Natuurpunt.be , hier vind je heel veel tips voor een bijvriendelijke tuin.

2. zorg voor voldoende nestgelegenheid

Bijna driekwart van alle bijensoorten nestelt uitsluitend in de grond. Door een stukje van een zonbeschenen helling vrij te houden van begroeiing kan je al snel heel wat bijensoorten een nestplaats aanbieden. Let er wel op dat deze nestplaats kan verdwijnen wanneer de bodem er terug dicht groeit.

Zo’n 5 tot 10 procent van de 350 bijensoorten in ons land maken gebruik van oude kevergangen of knagen hun eigen nestgang uit in dood hout. Dit vinden ze steeds minder in de natuur. Help deze soorten door zelf een bijenhotel te maken of koop er een in de winkel.

 

Wil je meer leren over bijen? Dan is een bezoek aan een imker ook een leuk idee.

Doe jij vandaag ook iets voor de bijen? Laat het weten in de comments, vind ik leuk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge