Het eerste jaar van de basisschool – TAG

Bradley wordt over een paar weken vijf, en zit nu dus precies 1 jaar op de basisschool. Perfecte timing dus voor de ‘Eerste jaar van de basisschool’ TAG die Maddy onlangs bedacht heeft. Ik werd hierin getagd door Ingrid. Hierbij mijn antwoorden:

Hoe heb jij de eerste officiële schooldag van jouw kind ervaren?

Bradley was er heel erg aan toe. Hij wilde zo graag naar de ‘grote school’, net als zijn grote broer. De peuterspeelzaal zit hier in het hetzelfde gebouw als de basisschool, dus een echt grote overgang was het niet. De kleuterklassen op deze school zijn gemengd 1/2. Dat maakte het wel even moeilijk. Bradley is nogal klein van stuk, en om het dan te zien zitten tussen al die grotere kinderen was wel even slikken. Ik heb die dag ook niet zoveel kunnen doen. Het was heel erg vreemd om ineens in een leeg huis thuis te komen.

Kwam je snel in het basisschool ritme?

Ja. Eigenlijk zaten we daar al in, omdat mijn oudste natuurlijk al op de basisschool zat. Voor Bradley waren de lange dagen in het begin wel zwaar. En voor mij was het moeilijk wennen aan de stilte in huis.

De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?

Omdat Bradley nog steeds niet helemaal zindelijk is, mag hij nog niet bij andere kindjes gaan spelen. Dat vind ik niet prettig om een andere ouder daarmee te belasten. En pas vorige week heeft hij voor het eerst een vriendje uitgenodigd. Dat vond ik dus helemaal leuk, omdat het eigenlijk best lang geduurd heeft voordat hij er aan toe was. Echt samen spelen hebben ze overigens niet gedaan, het was meer naast elkaar zitten en je eigen ding doen 🙂

Was je zenuwachtig voor het eerste tien minuten gesprek?

Dat gesprek hebben we dus pasgeleden gehad. Ik was niet echt zenuwachtig, maar wel gespannen. De juf vind namelijk nogal veel dingen van Bradley, niet allemaal even positief. Ik was in aanvalshouding, klaar om mijn kindje te verdedigen en haar de waarheid te zeggen. Bleek gelukkig niet nodig, het was een prima overleg.

Nu je kind naar de basisschool gaat kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel niet?

Ik heb me opgegeven als wasmoeder. Drie of vier keer per jaar krijg ik een klein tasje handdoeken mee om te wassen. Makkelijk taakje ;-). Het leek me altijd ontzettend leuk om in de activiteiten commissie te zitten, maar tot nu toe ben ik te schijterig om mezelf aan te melden. Verder help ik heel heel af en toe mee. Minder vaak als ik zou willen. Ik heb me nu wel voorgenomen om meer te gaan helpen.

De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?

De school waar mijn kinderen op zitten heeft continu-rooster. Dus moeten ze elke dag fruit, brood en 2x drinken mee. Bradley lust niet zoveel fruit, dus meestal alleen op fruitdag krijgt hij fruit. De overige dagen een klein koekje. Voor tussen de middag altijd twee bruine boterhammen. Ik merk dat ik dit zelf eigenlijk heel saai vind. Maar omdat hij niet zoveel lust, is variëren moeilijk.

De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?

Bradley heeft nog niet zoveel vriendenboekjes mee gekregen. Ik lees de vragen voor en vul zijn antwoorden in. Daarna laat ik hem zelf de pagina nog versieren voor een personal touch. Vaak vergeet ik die dingen trouwens. Dan liggen ze eerste een week op tafel voor het ingevuld wordt, en dan duurt het vaak nóg een paar dagen voor hij weer mee naar school gaat. Verschrikkelijk slecht eigenlijk…

Wat voor schoolplein moeder ben je?

Een stille, onopvallende. Ik heb weinig contact met de andere ouders. Jammer eigenlijk.

Kinderfeestjes in het eerste jaar van de basisschool, hoe denk jij daarover?

Bradley wordt over twee weken vijf, maar hij krijgt nog geen kinderfeestje. Mijn oudste had ook pas zijn eerste toen hij zes werd, en dat houden we er in. Het hele vriendjes gebeuren begint Bradley nu pas door te krijgen, dus nu al een feestje zou voor hem te vroeg zijn. Dit is mijn persoonlijke mening. Ik ken genoeg kinderen die met hun vijfde een feestje geven. Als je kind aangeeft dat hij/zij het graag wil, dan vind ik dat gewoon prima. Maar Bradley zal nog een jaartje moeten wachten.

Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?

Ik heb het bij mijn oudste niet zo gemerkt, maar ik merk nu dat er tegenwoordig al vroeg veel verwacht wordt van de kinderen. Voor mijn gevoel begint Bradley eigenlijk nu pas goed gewend te raken aan school, en alles wat er bij komt kijken. De juf geeft mij hierdoor vaak het gevoel dat Bradley niet goed mee kan komen, terwijl ik dan denk: hij zit in groep 1. Wat maakt het uit dat hij het planbord niet gebruikt. Ik ben 30 en kan nog steeds niet plannen! Laat hem toch alsjeblieft nog lekker kinds zijn!

 

Nou, dit zijn mijn ervaringen met Bradley’s eerste jaar op de basisschool. Ik kan niet al mijn ervaringen kwijt in deze TAG, dus misschien dat er nog wel een blogje over komt.

 

P.S: Nog niet meegedaan aan de winactie van de valentijns-bloghop? Je kan nog meedoen tot morgenavond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge