Het is vandaag 1 april. De lente is begonnen, en dat kun je buiten inmiddels goed zien. Het gras gaat weer groeien, bomen krijgen groene blaadjes en bloemen komen op. En dat betekend: het hooikoorts seizoen is in volle gang.
Hooikoorts
Hooikoorts is een van de meest voorkomende allergieën. Als je last hebt van hooikoorts dan betekent dit dat je lichaam overgevoelig is voor stuifmeel (pollen) van sommige bloeiende grassen, bomen en planten. Naar schatting heeft 20 tot 30 procent van alle Nederlanders er last van.
Hoewel de lente gezien wordt als de piek in het pollenseizoen, dan beginnen immers veel planten met de bloei, kun je het hele jaar door klachten hebben, afhankelijk voor welke plant je allergisch bent. Sommige bomen bloeien al in januari/februari, sommige grassen kunnen tot september stuifmeel afgeven. En kruiden zelfs tot in november.
Klachten bij hooikoorts
De klachten van hooikoorts zijn bij de meeste mensen het heftigst tijdens het pollenseizoen. En laten we daar nu dus middenin zitten.
Droge, geïrriteerde ogen
Je ogen kunnen droog en geïrriteerd aanvoelen. Maar ook traanogen en een branderig gevoel komen vaak voor. Ik heb zelf ook erg last van jeukende ogen. Daar gebruik ik hooikoorts oogdruppels voor van Similasan, speciaal ontwikkeld om de irritatie van pollen te verminderen. Voor mij werkt dat echt super.
Niesbuien, verstopte neus en/of loopneus
Ook je neus kan erg geïrriteerd raken van de pollen, met alle gevolgen van dien. Niesbuien, een loopneus of een verstopte neus. Vaak gecombineerd met benauwdheid. Gelukkig zijn ook door hulpmiddelen voor te koop. Een simpele neusspray kan al veel verlichting bieden.
Minder bekende symptomen
Neus- en oogklachten zijn de bekende hooikoortsklachten. Minder bekend, maar wel veelvoorkomend, zijn slaapproblemen, lamlendigheid, slecht kunnen concentreren en hoofdpijn. Hooikoorts heeft dus misschien meer invloed op je dagelijks leven dan je denkt.
Heb jij ook last van hooikoorts? Wat doe jij om je klachten te verlichten?