Kerstdiner op school: de zoektocht naar het perfecte hapje

Het kerstdiner op school. Een hot-topic op dit moment op mamablogs en in mama facebookgroepen. En dan met name de zoektocht naar leuke kersthapjes om op tafel te kunnen zetten.

Pinterest Perfect Kerstdiner

Veel moeders zoeken volgens mij niet echt naar een hapje dat lekker is. Het is vooral belangrijk dat het er goed uit ziet, kersterig en feestelijk. Presentatie is alles, en ik zie dan ook de meest ingewikkelde creaties voorbij komen. Sneeuwpoppen, Kerstmannen en kerstbomen in allerlei eetbare variaties. Alleen heel pinterest waardig natuurlijk. Maar ik vraag me dan af, voor wie doe je dat?

kerstkoekjes (van pixabay)

 

Kieskeurig eters

Ik weet niet hoe het met jouw kinderen is, maar die van mij zijn kieskeurig. Die doe je echt geen plezier met een pinguïn gemaakt van olijven of een rauwkost-kerstboom. Die eten liever ongezonde snacks, en op zo’n feestavond vind ik dat dat ook wel mag.

Het lijkt me dat het merendeel van de basisschool kinderen de mening van mijn kinderen deelt. Dus waarom doen al die moeders dan zoveel moeite voor die hapjes? Om te laten zien hoe goed ze alles voor elkaar hebben? Om indruk te maken of andere moeders, of op de juf? Het lijk mij nogal verspeelde moeite.

Loedermoeder

De afgelopen twee jaar heb ik nog best wel moeite gedaan voor het kerstdiner, en heb ik een hele stapel pannenkoeken staan bakken. Als wij zelf thuis pannenkoeken eten, zijn dat bijna altijd kant-en-klare, dus dit was voor mijn doen veel werk ;-). Maar nu zit de jongste ook op de basisschool, en moet ik voor twee groepen aan de slag. Om voor 50 kinderen pannenkoeken te gaan bakken zie ik toch echt niet zitten.

Dus heb ik aan de jongens gevraagd wat zij zelf mee willen nemen. Het antwoord: mini-pizza’s  en stokbrood met kruidenboter.

Dit jaar voor mij dus een loedermoeder kersdiner: kant en klare mini pizza’s voor de een, en een vers stokbrood voor de ander. Lekker makkelijk, en ik weet ook zeker dat het op gaat.

gesneden stokbrood (van pixabay)

Groepsdruk

Gelukkig zitten mijn kinderen op een school waar dit geheel geaccepteerd is. De meeste andere moeders komen ook met simpele hapjes, zoals sate stokjes, kipdrumsticks en poffertjes.

Maar ik kan me ook voorstellen dat er scholen zijn waar prachtige hapjes de norm zijn, en je je als moeder haast gedwongen voelt hier in mee te gaan. Hoe gaat het op de school van jouw kinderen?

 

 

4 Comments

  1. Ik heb een kleuterproof kersthapje! lekker en gezond en leuk om samen te maken: je neemt een tortilla en belegt die met lekkers (wij kozen voor roomkaas, geraspte wortel, reepjes komkommer, olijven en wat ketchup). dan netjes oprollen, prikkers erin en dan schijfjes van snijden. en dan schikken in de vorm van een kerstboom, met een ster erbovenop die je met een koekjesvorm uit een sneetje kaas haalt. scoren!
    Johanna onlangs geplaatst…Let’s sti(c)k together in december: een party-outfitMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge