Gisteren zijn de nationale voorleesdagen weer begonnen. Deze week heeft natuurlijk als doel de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren door middel van voorlezen. Door het hele land worden leuke activiteiten georganiseerd binnen het thema. Kijk bijvoorbeeld eens hier.
Blijven voorlezen.
Wat mij hierbij opvalt: het is vooral gericht op jonge kinderen van 0 tot 5. Er is een prentenboeken top 10, en de voorleesontbijtjes in de bibliotheken zijn ook voor de kleintjes. De gangbare gedachte is namelijk; zodra een kind leert lezen, hoef je niet meer voor te lezen. Terwijl het juist ook zo belangrijk is om te blijven voorlezen aan wat oudere kinderen. Niet alleen is het een heel fijn momentje met je kind, het is ook nog steeds goed voor de taalontwikkeling. Al voorlezend breng je je kind in aanraking met moeilijkere woorden en zinnen dan hij zelf al zou kunnen lezen.
Piraat Blunderbaard
Onlangs ontving ik het boek Piraat Blunderbaard, om samen met mijn kinderen van te genieten.
Piraat Blunderbaard, de hoofdpersoon, is eigenlijk helemaal niet zo’n goede piraat. Hij bakt liever cupcakes. Om een piraat te mogen blijven, moet hij een belangrijke wedstrijd winnen. Natuurlijk gaat dit niet altijd goed. Maar met zijn rare uitvindingen en zijn piratenhuisdier Karel komt hij een heel eind….
Het is een heel grappig en verrassend verhaal, met heel veel onverwachte gebeurtenissen. Het is echt in dagboekvorm geschreven. Dat is in het begin even wennen, maar daarna leest het als een trein!
Piraat Blunderbaard is een boek voor kinderen van 7 jaar en ouder. Mijn oudste van 7 had het makkelijk zelf kunnen lezen. Maar ook de jongste van bijna 6 heeft genoten van het voorlezen.
Nog meer boekentips
Nu mijn kinderen steeds ouder worden, vind ik het moeilijker worden om geschikte voorleesboeken te vinden. Bij leesbevorderingindeklas vond ik gelukkig een vrij uitgebreide lijst met voorleesboeken voor de bovenbouw. Daar kan ik wel weer even mee vooruit!
Maar ook hier en hier vind je leuke voorleesboeken voor oudere kinderen!
Lees jij vaak voor aan je kind(eren)?