Smartphone kapot: Verplichte digitale detox

Wie mij op facebook volgt, heeft het al gezien. Door een domme actie van mijn kant, heb ik een paar weken geen smartphone meer. En nu ik hem niet meer heb, merk ik pas hoe veel ik hem eigenlijk gebruik.

Om te bellen

Al een tijdje hebben wij in huis geen vaste telefoonaansluiting meer. Als ik dus een belletje moet plegen, bijvoorbeeld naar een bedrijf of om mijn kind ziek te melden op school, dan doe ik dat met mijn mobiel. Nu kan ik alleen bellen in de avond, als vriendlief thuis is. Hopen maar dat de kids niet ziek worden 🙂

Ook kan ik niet gebeld worden. Ik ben totaal niet bereikbaar. Ergens wel lekker, maar ook best lastig. Mijn werk kan me niet bellen, maar ook mijn familie of de school niet, als er iets ernstigs zou gebeuren.

Om te communiceren

Niet alleen bellen, maar ook whatsapp mis ik natuurlijk. Nou zou je zeggen, daar kan je best zonder. Maar ik heb toch het idee dat ik belangrijke informatie mis. Bijvoorbeeld de groepsapps van school en de voetbalclub. Zo stond J afgelopen zaterdag helemaal klaar om zijn wedstrijd te gaan voetballen. Tot ik buiten keek en het slechte weer opmerkte. Ik had de app gemist die doorgaf dat de wedstrijd afgelast was, en moest het via de website opzoeken. Het had me veel stress gescheeld, als ik op tijd geweten had van de aflassing.

Voor informatie

Pas als je hem niet meer hebt, merk je pas voor hoeveel dingen je eigenlijk je telefoon gebruikt. Eventjes de krant lezen. Eventjes social media bekijken. Even buienradar checken voor het weer. Ik voel me echt een beetje afgesloten van de buitenwereld, hoewel ik de meeste dingen natuurlijk ook online of via de tv kan volgen.

Voor mijn werk

Ook voor mijn werk ben ik nogal afhankelijk van mijn telefoon. Ten eerste gebruik ik hem altijd als navigatiesysteem. Ik heb elke week een andere werklocatie, en maar zelden kan ik er heen zonder navigatie te gebruiken. Dan ten tweede moet ik via mijn werk-app inklokken en uitklokken. En na werktijd moet ik via diezelfde app de administratie doorgeven. Verkoopgegevens, gereden km, gemaakte kosten etc. Afgelopen weekend mocht ik hiervoor de telefoon van Mister X lenen. Maar ja, die heeft hem eigenlijk ook gewoon zelf nodig.

Als tijdverdrijf

Ik noemde net al even social media. Die bekijk ik heel vaak eventjes, gewoon tussendoor als ik me verveel. Ook staan er een aantal verslavend leuke spelletjes op mijn telefoon. Altijd als ik even niks te doen heb, me verveel, af gewoon afleiding zoek, dan pak ik als eerste mijn telefoon.

Digitale detox

Dus nu heb ik een verplichte digitale detox. Voor het bellen e.d. moet ik een oplossing zoeken, maar voor de andere dingen is het wel een keer goed dat ik het niet kan. Nu ik zonder telefoon zit, merk ik pas hoe ontzettend veel tijd dat ding eigenlijk opslurpt.

Ik moet eerlijk toegeven. Vooral de eerste paar dagen was echt afkicken. Ik voelde me heel onwennig en onrustig. Omdat ik gewoon even niet wist wat ik met mijn tijd aanmoest. Ook werd ik met mijn neus op de feite gedrukt. Dat er zoveel momenten zijn waar ik uit gewoonte even mijn telefoon er bij pak, dat had ik niet verwacht.

Tussen kerst en nieuw jaar komt mijn nieuwe smartphone. Drie weken zonder, dat is toch de tijd die het gemiddeld duurt om nieuwe gewoontes aan te leren? Ik hoop dus dat ik met een mooie nieuwe smartphone niet meteen terugval in oude gewoontes. Niet meteen dat ding volknallen met apps. Vooral de spelletjes wil ik gaan weren.

Helaas zijn er ook veel apps waar ik niet meer zonder kan, en is de smartphone een onmisbaar onderdeel van mijn leven geworden. Wanneer komt mijn nieuwe aan?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge