Spoiler: Sinterklaas bestaat niet

Mijn moederhart huilt een beetje. Mijn oudste zoon heeft ontdekt dat Sinterklaas niet bestaat.

Verklapt

Hij is 7 jaar, en zit in groep 4. Ik dacht dat dit het laatste jaar zou zijn waarin hij nog zou geloven. Maar helaas.

Deze week kwam hij ’s ochtends  naast me zitten. Mama, ik heb een geheim, heb ik van (…) gehoord. Wil je het weten? En vervolgens fluisterd hij in mijn oor: Sinterklaas bestaat niet.

Oke, die had ik dus even niet zien aankomen. En ik was er dus ook totaal niet op voorbereid. Een klasgenootje heeft het grote Sinterklaasgeheim verklapt. Wat moest ik zeggen?!?! Euhm, ja. Ik stamelde wat. Uiteindelijk vroeg ik: wat denk jij? Is het waar wat (…) zegt? Daar moest hij wel even over nadenken. Ja, (…) is best slim, die weet dingen. Dus zal dan wel gelijk hebben. En daarmee was het gesprek eigenlijk afgelopen.

Belangrijk gesprek

In overleg met Mister X besloten om die middag nog maar even een gesprekje te hebben over het geheim. Kleine broer was naar zwemles, dus ik had mooi nog even een prive momentje met de oudste.

Wat heb ik hem verteld?

  • Sinterklaas bestond heel vroeger, maar nu niet meer. Het zijn allemaal verklede opa’s en papa’s.
  • Het is allemaal een groot toneelstuk, waar iedereen aan mee doet. Om kinderen een leuk feest te geven
  • Het is een echt grote mensen geheim, en het is belangrijk dat het ook geheim blijft.
  • Je bent nu groot genoeg om mee te doen met het geheim/toneelstuk. Als er kleinere kinderen in de buurt zijn, mag je niet laten merken dat je het geheim kent.
  • Papa en Mama kochten altijd al de cadeautjes, en vulde je schoentje. Dat blijven we gewoon doen, ook nu je het geheim kent.

En daarmee was het eigenlijk goed. Hij was tevreden dat hij nog cadeautjes kreeg, en trots dat hij het grote mensen geheim mocht weten.

 Voorbereid zijn

Ik was er dus totaal niet op voorbereid dat J het geheim dit jaar al zou ontdekken. Het is dus een geïmproviseerd gesprek geworden, wat hij gelukkig goed oppakte en accepteerde. Wil je nu wél voorbereid zijn, dan is er een prachtig boek te koop: Sinterklaas voor grote kinderen. Hierin wordt het hele geheim van Sinterklaas uitgelegd, en er zit zelfs een echt contract in om het geheim te mogen horen. Door het te ondertekenen beloofd je kind groot genoeg te zijn voor het geheim en het niet door te vertellen.

Mijn tip: wacht niet met het kopen van zo’n boek totdat jíj denkt dat je kind er klaar voor is. Zit je kind in groep 4? Houd er dan zeker rekening mee dat hij/zij er dit jaar achter komt, en haal het boek alvast in huis.

Dit artikel bevat affiliatelinks

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge