That Sugar Film

Onlangs zag ik op Netflix een documentaire over suiker, namelijk That Sugar Film.

That Sugar Film

In deze documentaire voert een Australische acteur een onderzoek uit. In plaats van zijn normale low-carb dieet, gaat hij 60 dagen lang net zoveel suiker eten als de gemiddelde Australiër. En dan vooral door dingen te eten die de meeste mensen als gezond zien, zoals vruchtenyoghurt, muesli-repen en vitamine water. Allerlei vormen van verborgen suiker.

Tijdens dit experiment wordt hij begeleid door een aantal medische experts, die onder andere zijn bloedwaarde en vetgehalte in de gaten houden.

Bekijk de trailer:

Over de film

Er zijn veel kritische geluiden te horen over deze film. Het is natuurlijk ten eerste een acteur. Dus je kan je afvragen in hoeverre de psychologische effecten van suiker echt zijn, of (gedeeltelijk) geacteerd. Verder zouden de experts en onderzoeken die aan bod komen, niet zo heel betrouwbaar zijn. Lees bijvoorbeeld hier een kritisch artikel over de film.

Er waren twee stukken in de film die ik het interessantst vond. De eerste is het stuk dat gaat over de gevolgen van suiker voor de aboriginals. Deze bevolkingsgroep at vroeger van het land, en nu uit de winkel. De gevolgen zijn onder andere overgewicht, diabetes en nierproblemen bij een groot deel van deze bevolkingsgroep.

Het tweede interessante stuk ging over de voedingsindustrie. Hoe grote bedrijven hun best doen om hun producten lekker zoet te maken. Op allerlei manieren suiker in dingen ‘verstoppen’,  en de negatieve effecten van suiker te verdoezelen.

Ook voor deze dingen geld: de makers van de film laten alleen zien wat ze willen laten zien. Maar feit blijft wel dat in heel veel van de producten die nu in de supermarkt liggen (een vorm van) suiker te vinden is.

 

suikervrij

En nu

Ondanks dat ik met een kritisch oog heb zitten kijken, vond ik de film wel een impact hebben. Natuurlijk zal er wat aangedikt en overdreven zijn, maar er zit heus wel een kern van waarheid in. Het zette mij in ieder geval aan het nadenken over mijn eigen eetpatroon. En dat van mijn kinderen.

Ook in ons eetpatroon zit namelijk erg veel suiker. Zo is hagelslag het favoriete broodbeleg, en met zn viertjes drinken we minstens 2 liter frisdrank per dag. Om maar een voorbeeld te noemen.

Voor mijzelf kan ik dit vrij makkelijk veranderen. Gewoon stoppen met bepaalde voedingsmiddelen. Maar de kinderen zouden denken dat ze straf hebben als ze ineens geen hagelslag meer mogen…. Daarom dan maar het goede voorbeeld gaan geven, en met zachte duwtjes in de goede richting zorgen dat ze langzaamaan minder suiker binnen krijgen.

Helemaal suikervrij zullen we nooit worden, zo realistisch ben ik wel. Maar als ik mijzelf en mijn gezin kan beschermen door onze suikerinname te beperken, dan ga ik dat zeker doen!

 

Wil je ook That Sugar Film kijken, maar heb je geen netflix?

Hier vind je hem, maar wel zonder ondertiteling

 

Probeer jij ook minder suiker te eten? Of eet je misschien al helemaal suikervrij? Deel hieronder je tips of ervaringen!

suiker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge