Ik ben een uitsteller. Altijd al geweest. Huiswerk deed ik altijd de avond van tevoren. Opruimen doe ik een half uur voordat de visite komt. Blogpost schrijf ik vlak voor de deadline. Af en toe behoorlijk irritant gedrag, dus ging ik op zoek naar tips om van dit uitstelgedrag af te komen
Wat is uitstelgedrag?
Uitstelgedrag staat niet gelijk aan ‘niets doen’. Uitstelgedrag staat gelijk aan ‘niets doen, en jezelf er verschrikkelijk over voelen’. En ondanks alle interessante en ingewikkelde theorieën die over uitstelgedrag bestaan is het eigenlijk vrij eenvoudig: Uitstelgedrag is meestal gevolg van een gebrek aan overzicht.
De kracht van kleine taken
Gebrek aan overzicht is het makkelijkste op te lossen door grote taken op te delen in kleine stukjes. Zo klein mogelijke stukjes. Stukjes die zo klein en makkelijk zijn, dat je er eigenlijk niet meer bij na hoeft te denken. Hoe verder je taak is opgebroken in kleine, hapklare stukjes, des te minder snel je het uitstelt.
Focus op het resultaat
Denk bij alles wat je wilt doen aan het eindresultaat. De schuur opruimen is minder leuk om te doen dan van een mooi opgeruimde schuur genieten en een blije partner in de ogen kijken. Dus bedenk wat je wilt bereiken en schets deze uitkomst mentaal in heldere beelden. Door een helder eindresultaat in te beelden, creer je motivatie om aan de slag te gaan.
Eet een kikker
Begin de dag vaker met een taak waar je tegenop ziet of een hekel aan hebt. We hebben het dan wel over taken die belangrijk zijn om je doelen te halen. Uit een wetenschappelijk onderzoek, met de naam Eat that Frog, blijkt dat het effectief is om met een minder inspirerende taak de dag te beginnen. Het helpt tegen uitstelgedrag en zorgt voor een gevoel van voldoening en meer energie de rest van de dag.
Het klinkt allemaal heel simpel, en eigenlijk ook makkelijk om toe te passen. Ik ga alvast een voorsprongetje nemen op mijn goede voornemens, en al in december aan de slag met deze tips om mijn uitstelgedrag te verslaan!