Zo’n beetje heel bloggend nederland heeft tijdens de Nationale Voorleesweken de voorlees TAG ingevuld. Cindy van Sleutelindetuin tagde mij in deze TAG, die bedacht is door Jeanet (JeanetBlogt). Hier komen mijn antwoorden:
1. Wat is op dit moment het favoriete voorleesboek van je kind?
Ik deelde vorige week al een lijstje met favoriete voorleesboeken van mijn kinderen. Maar de absolute nummer 1 is al tijden Kom uit die kraan. Een heel herkenbaar verhaaltje over het jongetje Bart, die avonturen beleeft op de bouwplaats. Het verhaal heeft een heel verrassend einde, dat zelfs na 100 keer lezen leuk blijft.
2. Heb je een vast voorleesmoment met je kind?
Zoals bij veel ouders is ook hier bedtijd het vaste voorleesmoment. Ik vind het moeilijk om overdag een rustig moment te creëren. Zo vlak voor bedtijd is ideaal. Even lekker knuffelen met mama, terwijl je naar een verhaaltje luistert. En vervolgens zijn de kinderen lekker ontspannen en vallen ze zo in slaap.
3. Lees je precies in het boek wat er staat of maak je er ook wel je eigen verhaal van?
Grotendeels lees ik wel wat er in het boek staat. Soms gebruik ik wel eens mijn eigen bewoordingen, als ik die in het boek maar raar of moeilijk vind voor de jongens. Dit wordt echter steeds moeilijker nu de oudste leert lezen. “Nee mama, dat staat er niet!”
4. Mag je kind een boek uitkiezen of kies jij welk boek er wordt voorgelezen?
Meestal mag 1 van de twee wel het boek uitkiezen. Als het al best wel laat is, kies ik voor ze. Of ze krijgen een beperkte keuze uit een aantal (korte) verhaaltjes. Regel is wel altijd dat ze het boek allebei leuk vinden. Als een van de twee geen zin heeft in (bijvoorbeeld) de gruffalo, dan kiezen we wat anders.
5. Als het boek uit is, en je kind wil het boek nog een keer lezen, lees je het boek dan nog een keer voor of kies je dan voor een ander boek?
De regel is hier: 1 verhaaltje per dag. En dat mag best 10 dagen achter elkaar hetzelfde boek zijn. Dat is helemaal prima, zolang ze het daar maar allebei mee eens zijn. Dat mama dat dan weer behoorlijk saai vind, dat maakt niet uit. Het is hun momentje.
6. Maak je gebruik van luisterboeken?
Nee. Ik vind luisterboeken zelf niet prettig, en gebruik ze dus voor mijn kinderen ook niet.
7. Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?
Ook niet. Noem het ouderwets, maar ik vind: voorlezen doe je uit een écht boek, niet vanaf een schermpje.
8. Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?
Niet heel vaak, helaas. Als we weinig te besteden hebben, wordt er hier het eerst bezuinigd op de luxere dingen, zoals boeken. Maar als ik in de buurt van een budget winkel ben (action of boekenvoordeel bv) dan kijk ik altijd wel of er iets leuks ligt.
Sinds vorig jaar is er de actie ‘Geef een (prenten)boek cadeau. Tijdens die actie kun je voor 2 euro een klassiek prentenboek kopen bij de boekhandel. Ook een perfect moment om een nieuw voorleesboek te scoren.
Ook voor kerst en sinterklaas krijgen ze wel altijd allebei een boek. Dat is een soort traditie voor mij. Voor de verjaardagen staat het ook altijd wel op de verlanglijst, maar meestal valt de keuze op iets ‘leukers’
9. Leen je boeken van de bibliotheek?
Ja. Allebei mijn jongens zijn lid. Als we gaan, mogen ze twee of drie boekjes uitkiezen. Dat vind ik genoeg. Helaas ben ik wel zo’n moeder die vergeet wanneer die boeken ook al weer terug moesten. Ik vergeet dus regelmatig terug te brengen of te verlengen, en heb dan weer eens een boete. Ach ja, de bieb heeft ook sponsors nodig toch 😉
10. Wat voor tips wil je andere ouders meegeven over het voorlezen?
Geef niet te snel op als het lijkt of je kind het voorlezen niet leuk vind. Maar ga op zoek naar boekjes binnen zijn/haar interesse. Mijn oudste wordt bijvoorbeeld steeds kieskeuriger. Er moet echt iets van spanning in het verhaal zitten. Misschien houd jouw kind wel van grappigere verhaaltjes, of boeken met zoekplaatjes. Daarom is de bieb ook zo fijn, dan kost het je geen vermogen om verschillende boeken uit te proberen.
Dit waren mijn antwoorden op de Voorlees Tag. Omdat vrijwel alle (mama)bloggers die ik ken deze voorlees TAG al hebben ingevuld, ga ik hem niet doorgeven. Heb je hem nog niet gedaan, dan ben je uiteraard vrij hem op te pakken. Met dan wel eventjes een vermelding naar Jeanet erbij. Wel zo netjes 😉