Boodschappen doen met een budget

Ter voorbereiding op de komende inkomensdaling heb ik mezelf deze maand alvast een strak boodschappenbudget opgelegd. En halverwege de financiële maand kan ik alvast 1 ding zeggen:

Wat is dat ontzettend moeilijk zeg!!

Normaal gesproken let ik niet zo heel erg op wat ik uitgeef. Als de boodschappen rekening leeg is, stort ik gewoon wat bij. Ik gok dat het voor 4 personen ( + voer enz voor 1 kat, 1 konijn en vissen) op ongeveer 400 uitkomt. Deze maand wilde ik het met 200 euro zien te redden. Dat leek wel haalbaar, maar nu ik het zo op papier zet ziet het er toch al een heel stuk lastiger uit.

Nou dacht ik van mezelf dat ik goed bezig was. Geen A-merken, allerlei luxe dingen laat ik liggen en ik koop zelden meer dan het hoognodige. Ik wil nog wel een beetje kunnen ‘leven’, dus ik koop gewoon frisdrank en af en toe een vers broodje o.i.d. Niks bijzonders eigenlijk. Deze bespaarmanieren pas ik toe:

  • geen A-merken
  • (bijna) geen luxe extra’s
  • letten op aanbiedingen
  • meerdere winkels af voor de goedkoopste producten
  • gebruik maken van geld terug acties

Toch heb ik na 2 weken al driekwart van het budget op. En daar baal ik van. Ik wilde deze maand niet bijstorten, maar 2 weken doen met 50 euro? Onmogelijk.

 

Dus bij deze wil ik ook mijn grote waardering uitten voor mensen die daadwerkelijk van een dergelijk klein budget moeten rondkomen. Hoe doen ze dat? Het kost mij zoveel moeite en energie om elke dag een goedkope, gezonde maaltijd op tafel te kunnen zetten. Natuurlijk kan je elke dag patat eten, kost geen drol. Maar dat lijkt me nou niet de bedoeling….

Ik vind het ook heel lastig om niet zomaar alles te pakken waar ik trek in heb. Een extra zak chips, lekker vers fruit of een reep chocolade. Het is al snel boven budget. En ook met het avondeten sta ik constant te berekenen wat de goedkoopste optie is.

Ik ben gelukkig in de positie dat ik het budget nog wel iets omhoog kan doen. Daar baal ik wel van, maar aan de positieve kant: 250 in plaats van 400 is al een hele fikse besparing. En door ook op andere gebieden minder uit te gaan geven kunnen we het verlies aan inkomen prima opvangen.

 

Maar toch hoop ik dat het tijdelijk is, en dat ik snel weer een andere baan gevonden heb 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge