Herbruikbare zakjes bij de Albert Heijn


Iedereen kent ze: de doorzichtige plastic zakjes in de supermarkt, bedoelt om je losse groenten, fruit of broodjes in te verpakken en te vervoeren. Deze zakjes zijn echt single use: zodra je thuis bent, haal je de producten er uit en gaat het zakje de vuilnisbak in.

En elke keer als ik weer zo’n zakje pak, denk ik bij mezelf: ik zou eens iets moeten maken of kopen zodat ik dit plastic niet meer nodig heb. En elke keer weer vergeet ik het, tot ik weer bij de supermarkt mijn zakje sta vol te laden.

Een aantal maanden geleden kwam Lidl in het nieuws, dat ze herbruikbare zakjes aanboden. Leek mij dus de ideale oplossing. Maar bij de Lidl kom ik eigenlijk nooit. En dus schafte ik de zakjes niet aan, en het knagende gevoel bleef.

Begin deze week was ik bij de Albert Heijn. En daar zag ik een heel display vol met: herbruikbare verszakjes! Jeej! Precies waar ik naar op zoek was.

De verszakjes kosten €0,69 per twee stuks, en er past ongeveer net zo veel in als in een gewoon plastic zakje. Ze zijn behalve herbruikbaar ook wasbaar op 60 graden. Natuurlijk heb ik meteen een pakje aangeschaft en in gebruik genomen.

Ik ben heel enthousiast over de zakjes. Ze werken net zo makkelijk als de gewone zakjes, en het scheelt een hele berg aan plastic afval. Maar je kunt er nog steeds kritisch op zijn. Waar zijn deze herbruikbare zakjes bijvoorbeeld van gemaakt? Het is niet terug te vinden op de verpakking, maar ik vermoed dat er zeker een synthetische stof voor gebruikt is. Dus helemaal plasticvrij is het niet.  Maar zeker wel een stap in de goede richting.

Ik vind het een goede zet van Albert Heijn. Door herbruikbare zakjes te verkopen maken ze het voor mensen makkelijker om minder plastic te gebruiken. Zo kan iedereen op een makkelijke manier minder afval produceren.

 

Wat vind jij van deze herbruikbare zakjes? Zou je ze gebruiken?

 

7 Comments

  1. De zakjes zijn van kunststof en geven dus bij wassen microvezels af; misschien wist je al dat fleece(!) e.a. kunstvezels in kleding veel microvezels loslaten en daarom fors milieubelastend zijn. (Wetenschappers zoeken naar een oplossing voor deze ernstige problematiek). De herbruikbare zakjes zijn daarom niet ideaal maar lijken toch beter dan al die plastic wegwerpzakjes waarvan een deel over straat wervelt en via beken en rivieren in zee terecht kan komen. Advies is om de kunststof zakjes zo min mogelijk te wassen. (sowieso is wassen energie- en waterslurpend en het wasmiddel is ook nog eens vervuilend). Voor de duidelijkheid: ik heb zelf ook enkele zakjes gekocht.

  2. Ja, ik had al het vermoeden dat het een soort kunststof is. Ik ben inderdaad niet van plan die dingen vaak te gaan wassen. Gewoon de kruimels eruit schudden en opnieuw gebruiken 😉

  3. Wat is er mis met groenten in een papieren zak ( bijv boontjes) en groter spul zoals paprika appel enz los en dan na het betalen hup in je boodschappentas . Brood kun je in een theedoek rollen voor vervoer en voor bewaren thuis. Of zelf creatief aan de slag: (katoenen) tasjes maken van ‘oude’ kleding.

  4. Of koop bij IKEA voor €5 (2 stuks) de KUNGSFORS netjes: “Met deze tasjes van duurzamer verbouwde katoen heb je geen plastic tasjes nodig als je boodschappen doet”

  5. Deze nylon netjes zijn de perfecte oplossing voor meenemen van losse producten als groente en fruit! Uit eigen ervaring: deze zakjes hebben het eeuwige leven, en zijn goed wasbaar als dat nodig is. Nylon is weliswaar plastic, maar door het steeds opnieuw te gebruiken wordt de milieu-impact heel laag. Ik gebruik ze nu ook in andere winkels dan de supermarkt, bv de groenteboer die meer losse groente en fruit aanbiedt!

  6. Ik gebruik de zakjes behalve voor groenten en fruit ook voor allerlei andere soorten boodschappen. Er kan verbazend veel in en je kunt ze aan het stuur van de fiets binden als ze niet bij de rest in je fietstas passen. Een enkele keer gooi ik ze in de wasmachine wanneer ze er smoezelig uitzien, kort, bij de 30 graden was is genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge