Herfstvakantie: Low budget en schermvrij

Mijn kids hebben deze week herfstvakantie. En wat boffen we met het weer zeg: zonnig en droog geven ze op voor de hele week.

Oude gewoontes breken

Onze normale gewoontes tijdens de vakantie zijn: uitslapen, meteen de tv aanzetten en dan vrijwel de hele dag bankhangen en schermpjes kijken (tv, tablet, laptop). Niet echt goede gewoontes dus. En laten we eerlijk wezen: de kinderen worden er ook niet vrolijker van. Eerder lui en vervelend.

Daarom ga ik het deze vakantie anders aanpakken. Om te beginnen met de schermtijd. De televisie blijft zowieso de hele vakantie uit. Overdag dan, mama mag ’s avonds wel netflixen. Alle overige schermpjes worden ernstig beperkt, tot maximaal 1 uur per dag. Niet per ding, maar totaal.

Activiteiten

Door zoveel minder tv te kijken, blijft er natuurlijk heel veel extra tijd over. Zoals elke moeder wil ik die tijd natuurlijk zo leuk mogelijk maken voor mn kids. Maar omdat we in november en december al twee wat duurdere uitstapjes gepland hebben, is er nu niet heel veel budget. Dus moet mama een beetje creatief zijn. Gelukkig heb ik deze week wel een auto te leen, dus kunnen we wat verder weg. De volgende dingen kunnen we ondernemen:

 • Thuis spelen. Mijn jongens hebben een hele kamer vol speelgoed waar ze nauwelijks mee spelen. Laat ze maar eens herontdekken wat er allemaal in huis is.
 • Koekjes enz. bakken. Ik heb nog een aantal bakmixen in de kast staan, dus we kunnen ‘gezellig’ de keuken in.
 • Naar de speeltuin. De grote speeltuin hier in het dorp is alleen deze week nog open voodat de winterstop ingaat. Laten we dan nog maar even gebruik maken van het mooie weer.
 • Een boswandeling maken. Ook weer eentje in de categorie: gebruik maken van het mooie weer. En er is in de herfst natuurlijk genoeg te zien en te ontdekken in het bos. en na afloop misschien wel knutselen met de gevonden schatten.
 • Naar de bioscoop. Ik heb nog twee bioscoopbonnen liggen, dus we kunnen zo goed als gratis naar de film. Waarschijnlijk wordt het Dikkertje Dap.
 • Naar Monkeytown. Ik heb nog een 10-rittenkaart liggen. Dus ook dit is deze keer een ‘gratis’ uitstapje. Maar misschien laat ik deze wel liggen voor een andere keer en gaan we lekker buiten naar de ‘echte’ speeltuin.
 • Naar de Ernst en Bobbie Vakantieshow. Mijn schoonmoeder heeft bij haar plaatstelijke supermarkt meegespaard voor gratis kaarten voor deze show. Zo lief van haar!
 • Ontbijten buiten de deur. Bij de HEMA of IKEA voor een paar centen een lekker broodje eten. Alleen zijn we meestal niet zo vroeg echt wakker en op gang. Ben benieuwd of die gaat lukken…
foto pixabay

Zoals je ziet: plannen genoeg.  Wat gaan jullie doen deze vakantie?

6 Comments

 1. Heel erg goed initiatief van je, zo zullen de kids het fijne aan buitenspelen etc weer ontdekken. Laat zeker weten hoe het gegaan is!

  Ilona

 2. Goede planning! Wij zijn vandaag heerlijk naar de dierentuin geweest en wil ook naar het bos.

 3. leuk om te lezen, de vakantie lier op de loer en we gaan ook weer leuke dingen doen. Kinderboerderij, artis lekker fietsen (bij mooi weer) en struinen. Heelrijk vooruitzicht

 4. Leuke plannen heb je gemaakt. Ontbijten bij Ikea of Hema is echt aan te raden! Super lekker eten voor weinig geld.

 5. Wat heb je een leuk en divers lijstje gemaakt. Er draaien altijd leuke films in de herfstvakantie en met die twee gratis bonnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge