Internationale Dag van de Achtbaan

Internationale dag van de Achtbaan

16 augustus is het weer zover, dan is het weer internationale achtbanendag. Omdat deze dag altijd in de schoolvakantie valt, is het de perfecte dag om een rondje te maken in je favoriete achtbaan!

De geschiedenis van internationale achtbanen dag

Amerikanen vieren al jaren op 16 augustus achtbanendag. Deze nationale dag kennen wij nog niet heel erg, maar wij hebben hier in de buurt natuurlijk net zulke leuke en snelle achtbanen. Waar de feestdag vandaan komt is niet helemaal bekend, maar de beste verklaring is dat er op 16 augustus 1898 voor het eerst patent werd uitgegeven voor een achtbaan.

De snelste achtbanen van europa

Ben jij een echte achtbaanfan? Kan je er goed tegen? Dan moet je de 5 snelste achtbanen van europa echt een keer proberen:

5. Shambhala – 134 km/per uur

In het Spaanse pretpark PortAventura staat de stalen achtbaan Shamhala. Deze achtbaan brengt de achtbaankarretjes eerst met een stalen ketting naar grote hoogte. Vervolgens storten de bezoekers naar beneden waarbij de achtbaankarretjes een snelheid van 134 km per uur bereiken.

Shambhala (roller coaster) - Wikipedia
Shambhala – Wikipedia

4. Furius Baco – PortAventura

Een opmerkelijke 4e plek is weggelegd voor de achtbaan Furios Baco. Deze achtbaan staat namelijk óók in PortAventura. Na een snelle lancering volgen verschillende scherpe bochten en hellingen. De achtbaan blijft vooral dicht bij de grond en bereikt geen grote hoogtes.

3. Hyperion – 141 km/per uur

In het Poolse pretpark Energylandia staat de mega achtbaar Hyperion. De achtbaantreintjes worden naar 77 meter hoogte gebracht en vallen vervolgens met een snelheid van 141 km per uur naar beneden. Mocht je een liefhebber zijn van spectaculaire achtbanen dan is het pretpark Energylandia één van de beste parken van Europa.

2. Ring Racer – 160 km/per uur

Op het Duitse race circuit van Nürnberg staat de achtbaan Ring Racer. In deze achtbaan kunnen bezoekers van het circuit ervaren hoe het voelt om binnen een paar seconden naar topsnelheden van 160 km per uur te vliegen. Vervolgens legt de achtbaan een parcours af rondom het race circuit.

1. Red Force – 192 km/ per uur

De allersnelste achtbaan van Europa is de ‘Red Force’ gelegen in Ferrari land (Spanje). In deze achtbaan worden bezoekers gelanceerd met wel 192 km per uur. Vervolgens schiet de achtbaan loodrecht omhoog naar een hoogte van 112 meter. Hiermee is de Red Force ook één van de hoogste Europese achtbanen. Durf jij het aan?

Snelste achtbanen van Nederland

Helaas staat geen van de snelste achtbanen van Europa in Nederland. Daarom ook nog een lijstje van de vijf snelste achtbanen die je in Nederland kunt vinden:

5: Xpress: Platform 13 – Walibi Holland & Baron 1898 – Efteling (90 km/u)

De Xpress Platform 13 in Walibi Holland en Baron 1898 in de Efteling behalen allebei een topsnelheid van 90km/u, en delen daarom de vijfde plek.

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Deze werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u in 2,8 seconden. Xpress is 25,8 meter hoog en tijdens het ritje van 996 meter lang gaan de bezoekers door 3 inversies.

Baron 1898 – Efteling:

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in de Efteling. De Dive Coaster behaalt tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90 km/u. Baron 1898 is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7,5 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. De achtbaan is 501 meter lang en bevat 2 inversies.

baron 1898
baron 1898

4: Untamed – Walibi Holland (92 km/u)

Untamed in Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u, de hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter. Untamed groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 5 inversies toegevoegd aan de lay-out. Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtime momenten.

3-2: Fēnix – Toverland & Gold Rush – Attractiepark Slagharen (95 km/u)

Weer een gedeelde plek. Fēnix in Toverland en Gold Rush in Attractiepark Slagharen hebben beide de zelfde topsnelheid van 95km/u, en delen daarom samen de 2de plaats.

Gold Rush – Attractiepark Slagharen:

Gold Rush werd gebouwd in 2017 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Attractiepark Slagharen. De achtbaan wordt door middel van 3 lanceringen tot een snelheid van 95 km/u gebracht en bereikt daarmee een hoogte van 33 meter. Van de 3 lanceringen zijn er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts. De 400 meter lange achtbaan heeft 2 inversies. Door de verschillende lanceringen wordt er in totaal een lengte van 620 meter afgelegd.

Fēnix – Toverland:

Fēnix in Toverland opende in 2018 en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 95 km/u en kwam zo meteen op de 2de plaats in de top 10 binnen gesneld. Fēnix heeft een hoogte van 40 meter en is 813 meter lang. Tijdens de rit gaan de inzittende 3 keer overkop.

1: Goliath – Walibi Holland (106 km/u)

Het is vast geen verrrasssing: De allersnelste achtbaan van Nederland staat in Walibi, het park dat vooral bekend staat om zijn achtbanen. Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan was 16 jaar lang de snelste achtbaan van de Benelux en nog steeds de snelste van Nederland. Goliath behaalt een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog. De achtbaan van 1214 meter bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops.

Alle achtbanen in Nederland

Gaan deze achtbanen je toch iets te snel? Gelukkig is er nog veel meer keus. In Nederland zijn er in totaal maar liefst 54 achtbanen, verspreid over 24 parken. Voor ieder wat wils, want ook baantjes zoals de Max&Moritz (Efteling) of de ToosExpress (toverland) worden meegerekend.

Wat is jouw favoriete achtbaan?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge