Pannenkoekendag
Vandaag is het voor de 15e keer nationale pannenkoekendag. Scholen door heel Nederland gaan vandaag pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Een heel mooi initiatief, volop gesponsord door Koopmans
Maar in tegenstelling wat je misschien denkt, is pannenkoekendag niet uitsluitend een commerciele dag. Het is een internationale traditie om de dinsdag voor aswoensdag pannenkoeken te eten. Aswoensdag is de eerste dag van de veertigdagentijd: de voorbereiding op het Paasfeest. In het christendom is het dit een periode van vasten en bezinning. En waarom een deel van de christenen die periode aanvangen met pannenkoeken? Omdat dat zonder spek en stroop best een sobere maaltijd is.
Dit jaar is de veertigdagentijd begonnen op woensdag 2 maart. Inderdaad, alweer ruim twee weken geleden. Deze Pannenkoekendag is dan ook niet meer de officiële aftrap van de veertigdagentijd, maar vindt hier wel zijn oorsprong. Tegenwoordig wordt het feest steevast op vrijdag gevierd, want het is wel zo gezellig om het weekend in te luiden met mierzoete pannenkoeken.
Zoet en hartige inspiratie voor je pannenkoek
Traditioneel eten de meeste mensen een pannekoek met zoet beleg. Stroop, suiker of chocoladepasta. Maar ook hartig, met bijvoorbeeld spek, komt vaak voor. Heb je zin in iets anders, een bijzonder belegde pannenkoek? Probeer dan eens een van deze:
1. Met stroopwafel
Zoet en crunchy: hollandser dan een pannenkoek met stroopwafel kan het bijna niet worden. Het recept vind je bij Koopmans.
2. Oreo pannenkoeken
Nog een zoete variatie met koekjes: Oreo. Toegegeven, door de haast zwarte kleur van de koekjes ziet het geheel er niet heel appetijtelijk uit. Maar oreo zijn lekker, en een pannenkoek met oreo zal ook heel lekker zijn. Het recept vind je op leukerecepten.nl
3. Vullende pannenkoek met zalm
Door de pannenkoek goed te vullen met vis en groenten, is het een volledig maaltijd. Het recept voor dit lekkernijtje vind je op ohmydish.nl
Ook interessant: Met kinderen in de keuken: Danerolles Cinnamon Swirl
4. Met een oosters tintje
Nog een hartige variant. Deze is goedgevuld met onder andere gehakt en tauge, zo maak je van een hollandse pannenkoek een haast oosterse maaltijd. Het recept vind je op lifesabout.nl
5. Fruitige pannenkoek
Veel soorten fruit combineren lekker met pannenkoek zoals blauwe bessen of keren. En wat denk je bijvoorbeeld van deze spiesjes met aardbei en banaan ertussen? Dit is ook heel leuk als traktatie. Het recept is te vinden op lekkerensimpel.com
Hoe eet jij je pannenkoek het liefste?