Nieuw schooljaar, nieuwe kinderschoenen

Nog een weekje, dan begint ook hier het nieuwe schooljaar weer. Rond deze tijd hebben de meeste winkels ook hun nieuwe najaarscollectie beschikbaar. Een van de belangrijkste dingen die ik rond deze tijd koop zijn kinderschoenen voor mijn jongens.

Goede Kinderschoenen

Jaren geleden werkte ik in een schoenenwinkel. Daar had ik meerdere collega’s die waren opgeleid tot kinderschoenenspecialist. Want het kiezen van een goede kinderschoen is niet alleen moeilijk, maar ook heel belangrijk. Waar moet je allemaal op letten bij het uitzoeken van kinderschoenen?

  1.  Kies je voor soepel of stevig  Goedkope kinderschoenen die weinig steun bieden zijn niet per se slechter voor de ontwikkeling van de voeten van je kind dan degelijke leren stappers. In sommige situaties zijn stevige schoenen wel handiger. Ze bieden meer comfort en bescherming. Maar wetenschappelijk is vastgesteld dat juist soepel schoeisel de natuurlijke ontwikkeling van kindervoeten het minst schaadt.
  2. Ze moeten goed passen. Het is vooral belangrijk dat kinderschoenen goed passen. Ook moeten ze ruim genoeg zijn voor de ontwikkeling van de voet in de lengte en breedte. Je kind moet zijn tenen kunnen spreiden, buigen en bewegen. Controleer of je kind genoeg ruimte in zijn schoenen heeft door met je duim op de schoenneus te drukken. De voet helemaal vóór in de schoen schuiven om te kijken hoeveel ruimte er aan de achterkant overblijft, is geen betrouwbare methode: je weet namelijk nooit of je kind zijn tenen kromt.
  3. Een soepele zool.  Een kindervoet is altijd in ontwikkeling. Een te stugge schoenzool kan deze ontwikkeling tegenhouden of tegenwerken. Vooral voor jonge kinderen is het extra belangrijk dat de voetzool ongehinderd kan afwikkelen. Van verkeerde schoenen kan je kind pijn krijgen, of een verkeerd looppatroon ontwikkelen.
  4. Meer dan 1 paar.  Kinderschoenen kunnen aardig prijzig zijn. Toch is het belangrijk dat je kind meer dan 1 paar heeft, zeker als je kiest voor (goedkopere) kunststof schoenen. Ook kinderenvoeten zweten namelijk. Een paar schoenen moet af en toe kunnen luchten, en heeft zeker 12 uur nodig om al het vocht weer kwijt te raken.
  5. hakjes en slippers. Met mijn jongens heb ik er geen last van, maar menig meisje zal heeeeel graag op “prinsessen”hakjes lopen. Toch is het niet aan te raden om hiervoor te kiezen voor de dagelijkse schoenen. Je dwingt de voeten in een onnatuurlijke stand, en dit vergroot de kans op voetproblemen op latere leeftijd.  Slippers zijn niet heel slecht; het is als het ware alsof je op blote voeten loopt. Nadeel is dat ze gewoon geen bescherming bieden, en echt niet geschikt zijn voor lange wandelingen.

Stoere Schoenen

Dit zijn de punten waar mama’s op letten. Maar hoe ouder je kind wordt, hoe meer het een eigen smaak krijgt. Zo ook mijn jongens, nu 6 en 8. Ik kom er niet meer mee weg om zelf hun schoenen uit te kiezen, ze willen meebeslissen. Ik vind het zelf al moeilijk om leuke stoere jongensschoenen te vinden, maar mijn jongens zijn echt kieskeurig. Gelukkig konden ze dit jaar wél slagen met de Nieuwe collectie kinderschoenen van Ziengs:

De oudste koos voor deze stoere zwart sneakers met skaterlook.

 

 

 

 

 

 

 

 

De jongste gaat voor een iets opvallendere hoge sneaker van Converse:

Deze zelf uitgekozen schoenen worden aangevuld met een of twee door mama uitgezochte paren. Hierbij let ik wat meer op de prijs. Als ik ze alles zelf laat kiezen heb ik een tweede baan nodig (*wink). Mijn keus zal dus meer zoiets worden:

Puma St Sneaker
Puma Rebund Layup sneakers

 

Heb je geen zoons? Geen nood, ook voor meisje heeft de Nieuwe collectie kinderschoenen van Ziengs genoeg moois. Vooral veel stoere veterboots en lage laarsjes die nu zo ontzettend in de mode zijn. Neem snel een kijkje, er zit vast iets leuks voor je kind bij!

Ook interessant: Back to school shoppen

kinderschoenen, schoenenwinkel

7 Comments

  1. Hier ook twee zonen en ik koop heel vaak bij Ziengs, al was er vorige winter erg weinig keus in de winkel waar wij komen, toen zijn we uitgeweken naar een andere winkel. De Puma Rebund is ook mijn keuze moet ik zeggen. Leuk en stevig!

  2. met kinderen met hele smalle voeten kunnen ze helaas niet alles aan

  3. Het is echt heel belangrijk, mijn zoontje heeft vorig jaar heel erg last gehad van zijn voeten. Foto’s gemaakt, gymlessen gemist, naar de huisarts, etc. En je raad het al, het was voorbij toen we een bepaalde paar schoenen niet meer aandeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge