Op weg naar transplantatie

Niertransplantatie

Het is inmiddels al vrij lang geleden dat ik geschreven heb over mijn medische situatie, dus ik vond het wel weer tijd voor een update.

Sinds februari 2023 ben ik dialysepatient, wat inhoud dat ik 3x per week naar het ziekenhuis moet voor behandeling. Omdat dit natuurlijk heel onhandig en vervelend is, wil ik hier graag weer vanaf. De enige manier waarop dat kan, is een niertransplantatie ondergaan.

De medische molen

Om een transplantatie te mogen ondergaan, moet er eerst gekeken worden of je ervoor geschikt bent. Je wordt lichamelijk helemaal onderzocht, onder andere je hart en longen moeten in goede conditie zijn. Verder wordt er gekeken of er ruimte is in je buikholte voor een extra orgaan. En ook je gebit moet in tiptop conditie zijn, want een slecht gebit is zeer ontstekingsgevoelig.

Deze hele medische molen heb ik in augustus 2023 voltooid. Behalve het trekken van enkele verstandskiezen was er niets op aan te merken, en dus ben ik goedgekeurd voor transplantatie.

En dan?

Deze eerste onderzoeken kunnen in vrijwel elk ziekenhuis gedaan worden, maar transplantaties voeren ze maar op 6 plekken in Nederland uit. De volgende stap is dus een afspraak op de transplantatieafdeling, voor mij was dit in het ErasmusMC in rotterdam. Daar wordt het hele transplantatieproces doorgesproken, de laatste test uitgevoerd en heel veel informatie gegeven.

Een nierdonor

Een van de dingen die er gevraagd wordt is: Heb een je donor? Is er iemand in je omgeving die zijn/haar nier wil afstaan?

Dit heeft twee redenen. Ten eerste is er een groot tekort aan donoren. Er is een jarenlange wachtlijst van mensen die op een transplantatie wachten. Door een eigen donor aan te melden kun je deze wachttijd omzeilen. En ten tweede heeft een levende donor zeker de voorkeur vanwege betere resultaten. Omdat de donornier direct van de ene naar de ander kan, is er minder kans op schade tijdens de transplantatie.

Om nierdonor te kunnen zijn, moet je aan heel veel voorwaarden voldoen. De potentiële donor krijgt dus ook een aantal medische onderzoeken. Helaas zijn de twee personen die ik als donor had aangedragen beide afgekeurd.

weergave van een niertransplantatie is picogrammen

Hoe nu verder

Dat betekend dat ik op dit moment officieel transplantabel ben, en op de wachtlijst sta. Door het tekort aan donoren, is de wachttijd voor een nieuwe niet gemiddeld 3,5 jaar. Bijkomend nadeel is dat ik een “lastige” bloedgroep heb. (Bloedgroep O, kan alleen van bloedgroep O ontvangen) Het ziet er dus naar uit dat ik voorlopig nog wel een tijdje moet dialyseren.

Ik probeer jullie op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, en als je vragen hebt mag je die altijd stellen.

Wil je het hele verhaal lezen? Begin dan hier bij deel 1

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge