Overstappen van zorgverzekering: het kan nog 3 dagen

Ik heb er altijd best wel een hekel aan; rekeningen betalen en administratieve zaken. Het is een saai werkje, maar het moet wel gebeuren. Het jaarlijkse overstappen van zorgverzekering is ook zo’n dingetje. Vanaf oktober wordt je al platgegooid met reclames. Toch doe ik het altijd pas in de laatste week van december, zo’n net op tijd momentje.

Waarom overstappen?

Er zijn verschillende redenen om over te stappen. Je bent bijvoorbeeld ontevreden over je huidige verzekeraar, of hebt andere dekkingswensen. De meest voorkomende reden is echter de kosten. Door over te stappen kun je een paar tientjes tot enkele honderden euro’s besparen per jaar.

Veel mensen denken dat overstappen een hoop gedoe is. Daarom gebruik ik dus altijd vergelijkingssites. Daar kan je je gegevens en wensen invullen, en de site zoekt de best passende verzekering. Ik gebruik altijd een paar verschillende sites, omdat ook de vergelijkers onderling van elkaar verschillen.

 

Waar moet je op letten?

Er zijn honderden sites te vinden met allerlei dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering. Dit zijn de vier dingen waar ik persoonlijk mijn verzekering op selecteer:

  • Dekking. Uiteraard het belangrijkste. De meeste verzekeraars bieden ongeveer hetzelfde basispakket aan. Wij hebben als gezin het geluk weinig zorg nodig te hebben, en hebben dus niet zo veel nodig. Maar de dingen die ik wél nodig heb, wil ik wel zoveel mogelijk vergoed krijgen.
  • Gecontracteerde zorginstellingen. Ik vind het zelf een fijn idee als ik bij zoveel mogelijk instellingen terecht kan zonder achteraf een rekening te krijgen. Vind je dit niet per se nodig, dan kan dat best wat schelen in de prijs.
  • Aanvullende verzekering. Zoals ik al zei, hebben wij weinig zorg nodig. Alleen tandartskosten verzeker ik extra mee. Ik kies een aanvullend pakket waar zaken zoals controle 100% vergoed worden. Manlief en zoonlief dragen een bril, maar dat verzeker ik niet. De kosten hiervoor zijn namelijk hoger dan het bedrag wat we vergoed krijgen.
  • Prijs. Als ik na het invullen van mijn wensen meer dan 1 geschikte verzekering vind, kies ik de goedkoopste.

Zo klinkt het vrij simpel, maar ik vond veel verzekeringen die prima leken, maar toch nét niet voldeden aan mijn eisen. Zelfs met een vergelijkingssite is het moeilijk om uit te vinden welke dan wel precies past.

Overstappen

Ik ben fan van vergelijkingssites, want  je gebruik maken dan van de overstap service. De vergelijker zorgt er voor dat je nieuwe verzekeraar de aanvraag ontvangt, en de oude zorgverzekering zeggen ze voor je op. Dus heel weinig administratief gedoe voor jou.

Ook bieden ze vaak iets extra’s, zoals een kleine korting, of bijvoorbeeld de tand ongeval verzekering gratis (dat zie je nu veel).

Een andere manier van overstappen is rechtstreeks via de verzekeraar. Dan moet je er dus op letten dat je zelf ook je oude verzekering opzegt, om dubbele kosten te voorkomen.

Blijven opletten

Vorig jaar was ik te laat met overstappen. Toen dacht ik dat het niet lonend was; de vergelijkers gaven dezelfde prijs als die ik al had. Omdat ik niet oplette, kwam ik er later achter dat die voordelige prijs niet gold voor bestaande klanten. (ik had namelijk wel een mail gehad met mijn nieuwe maandbedrag) Door dit jaar wel over te stappen bespaar ik ongeveer €200 op mijn zorgkosten voor 2018.

 

Stap jij ook elk jaar over v?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge