Traditie: de nieuwjaarsduik

Al jaren intrigeert het me: de nieuwjaarsduik. Ik vind het een bijzondere traditie. Al die mensen die op 1 januari in hun zwemkleding (of verkleed) het ijskoude water in rennen.

Nieuwjaarsduik

De ‘originele’ nieuwjaarsduik wordt gehouden in Scheveningen. Wat kleinschalig begon in 1965, is onder toeziend oog van Unox uitgegroeid tot een evenement met maar liefst 10.000 deelnemers. Dit is de grootste nieuwjaarsduik van Nederland.

Verspreid over Nederland zijn er nu echter steeds meer kleinschalige lokale duiken waar je aan mee kan doen. Dat maakt de drempel om mee te doen natuurlijk een stuk lager. Want zeg nou zelf, niet iedereen kan makkelijk naar Scheveningen reizen. Door al die verschillende duiken is Nederland inmiddels het land met de meeste nieuwjaarsduik-deelnemers te wereld!

Ook in andere landen duiken mensen het water in op 1 januari, daar wordt het vaak een polar bear plunge genoemd. Onder andere in Canada is het heel bekend, maar in veel meer landen wordt het kleinschalig gedaan.

Meedoen?

Als je in Scheveningen mee wilt doen, kun je alleen op 1 januari vanaf 10.30 inschrijven. Vol = vol. Op deze site  kun je zien op welke plaatsen er nog meer een duik wordt georganiseerd. Er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt!

Bijna elk jaar denk ik wel: ik ga meedoen. Het ziet er op tv en op foto’s zo leuk uit! Maar ik ben een ontzettende koukleum. En ik heb altijd 100 smoesjes en excuusjes. Iets met familiedingen en kinderen en uitslapen en katers enzo.

Ook nu zit ik weer te twijfelen. Zal ik gaan of niet? Heb jij wel eens meegedaan aan een nieuwjaarsduik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge