Manieren om geld te besparen

Besparen

We leven in een dure tijd. Vrijwel dagelijks zijn er berichten over producten die duurder worden en vaste lasten die stijgen. Bij de meeste mensen groeit het inkomen niet zo snel als de uitgaven, en dus moeten we manieren bedenken om te besparen. Dit zijn mijn manieren. Misschien heb je ze allang gehoord, misschien heb je er wat aan.

besparen

Besparen op boodschappen

Indien mogelijk, doe 1x per week boodschappen.  Hoe minder je in de winkel komt, hoe minder impulsaankopen en onnodige uitgaven je doet.

Persoonlijk vind ik het fijn om mijn boodschappen 1x per week thuis te laten bezorgen. Tijdens het bestellen kan ik heel goed het budget in de gaten houden, en omdat ik niet meer in de winkel kom vermijd ik de verleidingen van aanbiedingen en impulsaankopen.

Sinds ik op deze manier mijn boodschappen doe, besparen we per week ongeveer 30%  op onze boodschappen.

Abonnementen

Toen ik gestopt ben met werken, hebben we onze abonnementen nagelopen. Hoewel we dachten op dit punt goed bezig te zijn, bleken er toch een paar ongebruikte en onnodige abonnementen te lopen. Door deze op te zeggen besparen we ongeveer €40 per maand.

Vaste lasten

Gas en Electriciteit zijn op dit moment verschrikkelijk duur. Overstappen is op dit moment nauwelijks rendabel. Maar controleer eens je verzekeringen, of bijvoorbeeld je internetbundel. Misschien dat je een mooie aanbieding vind, en een paar euro per maand kunt besparen. En vergeet ook zeker niet je zorgverzekeringen te vergelijken, het is weer de tijd van het jaar dat we mogen overstappen.

Werk met budgetten

Ik gaf het al eerder aan, voor de boodschappen maak ik gebruik van een budget. Ik vind het een simpele, gemakkelijke manier om mijn uitgaven onder controle te houden.

Maar het werk niet alleen voor boodschappen. Ook voor andere categorieën kun je makkelijk een budget instellen. Bijvoorbeeld voor kleding, uit eten of uitstapjes.

 

Afgemeten porties

Hoe makkelijk is het om zo een grote scheut wasmiddel in de machine te gieten. Of om de chips tijdens de film zo uit de zak te snaaien. Mijn kinderen houden van cola, en zouden gerust een hele fles per dag op kunnen.

Door te werken met afgemeten porties, verbruik je veel minder, en bespaar je dus. De kinderen mogen 1x per dag een glaasje cola, zodat ik niet 10 flessen per week hoef te kopen. Als we chips eten, pakken we een portie in een bakje, zodat niet ongemerkt de hele zak in 1x leeg gaat. En tijdens het wassen meet ik het wasmiddel tegenwoordig beter af. Nu haal ik vaak meer wasbeurten uit de fles dan staat aangegeven.

 

Tweedehands

Als ik spullen nodig heb, zoals kleding, meubels of speelgoed, is mijn eerste instinct om naar de (web)winkel te gaan en iets nieuws aan te schaffen.

Maar dat is tegenwoordig helemaal niet nodig. Er zijn nu zoveel manieren om aan tweedehands of zelfs gratis spullen te komen. Marktplaats, de kringloopwinkel of facebook. Oke, toegegeven, er wordt ook veel aangeboden dat eigenlijk gewoon troep is. Maar als je regelmatig blijft kijken wat er te krijgen is, kom je zeker wel pareltjes tegen.

 

Low Budget winkels

Mijn favoriete winkels zijn Action, Primark, Zeeman en Wibra. Hier kan je prima terecht met een klein budget.  Kleding, huishoudelijk, decoratie. You name it, en er is een winkel die het low budget aanbied.

Toen ik jong was, hadden sommige lowbudget winkels een slechte naam. Zeker de zeeman en wibra. Hier wilde je liever niet gezien worden.  Maar dat is tegenwoordig echt veranderd. De winkels hebben een upgrade gehad, en doen qua trends en kwaliteit niet meer onder voor duurdere winkels. Dus waarom duur betalen als het ook goedkoop kan.

Besparen op dagjes uit

Dat je moet besparen, betekend niet dat je geen leuke dingen meer mag doen. Natuurlijk zijn er de gratis dingen, zoals het strand, de speeltuin of het bos. Maar als je kinderen wat ouder worden, dan willen ze vaak wat meer vermaakt worden.

Er zijn veel manieren om korting te krijgen op dagjes uit. Als je een beetje gelukt hebt, kun je op veilingsites zoals Vakantieveilingen.nl en ticketveiling.nl  goeie deals scoren.

Maar ook op andere plekken kun je korting vinden. Om alle sites, winkels en kranten zelf in de gaten te houden is geen doen. Daarom gebruik ik de site Spydeals. Daar houden ze allerlei koopjes en aanbiedingen in de gaten, ook van dagjes uit.  Daar heb ik al een aantal keer goeie koopjes gevonden.

Een abonnement nemen voor een bepaald (pret)park kan ook een goede manier zijn om geld te besparen. Het is in 1x een grote uitgaven, of een extra maandelijkse kostenpost. Maar dan heb je wel een jaar lang onbeperkt toegang. Bij de meeste abonnementen ben je al voordeliger als je er 3x gebruikt van maakt. Bijkomend voordeel: met een abonnement op 1 park, krijg je korting bij andere samenwerkende parken.

Tip: op Black Friday (26 november) kun je een jaarabonnement voor Hellendoorn aanschaffen voor maar €49 !

Ook interessant: Hoe houd je een dagje pretpark betaalbaar

Gebruik wat je hebt

De beste tip om geld te besparen is natuurlijk om geen geld uit te geven. Kijk daarom altijd, voordat je iets koopt, of je al iets in huis hebt wat te gebruiken is.

Als mijn jongste kleding nodig heeft, kijk ik of er nog iets in de kast ligt van de oudste wat doorgegeven kan worden. Ik koop geen opbergdozen, maar gebruik bijvoorbeeld schoenendozen of haal een gratis doos bij de supermarkt.

 

Wat zijn jouw beste tips om te besparen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge