Uit met kinderen: Dagje Apenheul

Dagje Apenheul

Een bezoek aan de Apenheul stond al heel lang op ons verlanglijstje. Door de reclame’s die vaak langskomen op kinderzenders hadden de kinderen er ook veel zin in. Toen ik vertelde dat de aapjes los lopen tussen de bezoekers, echt uniek in Nederland, vonden ze dat toch wel een beetje spannend.

Apenheul ligt in een groot natuurpark aan de rand van Apeldoorn. De parkeerplaats ligt net buiten dit park, hiervandaan is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar de entree van Apenheul. Langs deze route vind je al verschillende borden met weetjes en een quiz over apen. Hierdoor is de wandeling niet erg.

entree apenheul

Loslopende apen

Dat is natuurlijk waar dit park om bekend staat: die leuke kleine aapjes die gewoon loslopen in het gebied. Bezoekers vinden dit natuurlijk heel leuk, maar de aapjes vinden al die mensen ook reuze interessant. De brutaalste van het stel komen gerust in je kinderwagen zitten of zelfs op je schouder.aapje in de kinderwagen

Om te voorkomen dat de aapjes spellen uit je tas pikken (eten, of andere voorwerpen) kun je bij de ingang van het park een speciale aap-vrije tas lenen. Een groot groen geval met 1 extra clipje, die de aapjes blijkbaar niet open kunnen krijgen. Het gebruik hiervan is niet verplicht, maar wel aangeraden.

De gebieden met loslopende apen liggen op de route van het park. Je kunt ze niet ontwijken, en de aapjes dus eigenlijk ook niet. Dit is misschien lastig met hele kleine of bangige kinderen.

Vooraf waren mijn kids een beetje bezorgd: zijn die aapjes gevaarlijk? En lopen de hele grote apen ook los? Gelukkig kon ik ze geruststellen. Als je je aan de regels houd (niet aaien bijvoorbeeld) zijn de kleine aapjes niet gevaarlijk, alleen soms een beetje brutaal. En de grote sterke (“gevaarlijke”) apen zitten veilig op hun eigen eilandjes en verblijven, en kunnen niet bij de mensen komen. Wel zo veilig.

kevin de orang-oetang

Andere activiteiten

Naast het aapjes kijken, kun je ook andere dingen doen in de Apenheul. De Apenheul hecht veel belang aan educatie. Overal door het park vind je (interactieve) informatieborden en spelletjes. Alles met het doel de bezoeker zoveel mogelijk te leren over apen en hun bedreigingen in het wild. Zelfs de evolutie van aap tot mens komt aan bod. Ook zien er leuke spelletjes waar kinderen zichzelf kunnen vergelijken met apen. Ben je net zo sterk als een gorilla?

Gedurende de dag zijn er ook een aantal voeder demonstraties. Je kunt bijvoorbeeld kijken hoe de orang-oetangs, gorilla’s en doodshoofdaapjes gevoerd worden.

En natuurlijk kunnen de kinderen ook zelf de aap uithangen. Er zijn op verschillende plekken in het park speelplekken waar de kinderen lekker kunnen klimmen en klauteren.

gratis souvenirs

Een van de leukste onderdelen van het park vonden wij de fotohokjes. Verspreid door het park vind je een aantal fotohokjes, waar je door middel van een greenscreen op de foto kunt met verschillende apen. Deze foto kun je vervolgens gratis naar jezelf emailen. Wij hebben geen enkel hokje overgeslagen.

Onze dag

Helaas heeft het tijdens ons bezoek aan de apenheul veel geregend. Het eerst uurtje was het droog. Daarna kwamen de eerste buien. Rond 1 uur begon het te regenen, en het werd niet meer droog…..

Dat zorgde toch wel voor een dikke domper op de dag. In plaats van rustig op je gemakje rondlopen en speuren naar aapjes in de bomen, liepen we van schuilplaats naar schuilplaats. Van afdakje naar grote boom naar fotohokje…

Heel veel apen hebben we dan ook niet meer gezien die middag. Zaten waarschijnlijk ook te schuilen. Want degene die we wel zagen, zaten onder een afdakje o.i.d.  Zij leken ook te denken “wanneer wordt het weer droog”

aapje in de regen aapje apenheul

We besloten dus maar om ons bezoek in te korten, en snel richting de uitgang te lopen. Vlak voor de uitgang staat er nog een mooie draaimolen, waar de kinderen gratis in mogen. Dat wilden mijn jongens wel!

Na een aantal ritjes in de draaimolen zijn we alsnog naar de uitgang gegaan. Ook nu vond ik het wel heel jammer van het weer, want door de regen hadden we geen zin meer om nog een rondje door het natuurpark te wandelen, en zijn we rechtstreeks naar de auto gegaan en naar huis.

Onze mening

Van tevoren hadden we veel zin in het bezoek aan de Apenheul. En het eerste begin was ook leuk, met de quiz onderweg en de loslopende aapjes. Het was dus echt echt echt heel jammer dat het zoveel regende die dag. We hadden zeker nog een paar uur langer in het park gebleven bij beter weer.

Ik vind het heel fijn dat er door het park zoveel informatie te vinden is over de apen, en dat je ook veel leerzame dingen kunt doen.

Een ander groot pluspunt vind ik toch wel de gratis fotohokjes. In veel andere pretparken en dierentuinen betaal je al snel een paar euro voor zo’n digitale foto.

Kortom: een park om aan te bevelen. Ik heb de jongens ook moeten beloven dat we een keertje teruggaan bij beter weer!

Meer lezen?

Op MamaliefdeBlogsbyingrid, MamaScrapelle en Gezinopreis vind je ook verslagen over een dagje Apenheul.

Liever een ander dagje uit? Bekijk dan eens mijn verslagen over Drievliet en Duinrell.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge