Uit met kinderen: Negen Pleinen Festijn in de Efteling

De Efteling

Het grootste en bekendste pretpark van Nederland hoeft eigenlijk geen introductie, toch?

ingang efteling

Negen Pleinen Festijn

Deze zomer is er in de Efteling het negen pleinen festijn. Elke vrijdag en zaterdag in juli en augustus is het park tot 23.00 geopend. Vanaf 6 uur (dus eigenlijk na de reguliere openingstijd) begint het echte festijn. Op verschillende pleinen in het park zijn er optredens en entertainment te bekijken.goochelaar ali negen pleinen festijn efteling

 

Wachtrijen in de Efteling

De zomervakantie is natuurlijk volop hoogseizoen, met de drukste dagen van het jaar in de Efteling. Het negen pleinen festijn trekt nog eens extra bezoekers. Nog voordat we het park hadden bereikt, hadden we door de file al door dat het een drukke dag zou gaan worden.

Met behulp van de Efteling app konden we de wachttijden bij de verschillende attracties in de gaten houden. Als de wachttijd tussen de 30 en 45 minuten was, vonden we dat acceptabel en sloten we aan in de rij. Zo hebben we ondanks de drukte nergens echt heel lang hoeven wachten. Bij verschillende attracties liep de wachttijd op tot meer dan 80 minuten. Dat is natuurlijk niet te doen met twee kids.

Single rider wachtrij en boarding pass

Bij verschillende attracties in de Efteling heb je tegenwoordig een single-rider wachtrij. Als je niet per se naast of met je gezelschap wilt zitten, kun je van deze rij gebruik maken. Deze wordt gebruikt om losse lege plekken in de karretjes op te vullen. De single-rider rij is vaak aanzienlijk korter dan de reguliere rij.

Bij de python heb je ook nog het boarding pass systeem. Bij een kaartjes automaat naast de ingang kun je een ticket halen voor een bepaalde tijdsperiode. Ga je vervolgens in deze periode in de rij staan, dan hoef je gemiddeld maar een kwartiertje te wachten. De python heeft dus drie verschillende wachtrijen: normaal, single rider én boarding pas. Goed opletten dus in welke rij je stapt.

’s avonds

Overdag was het behoorlijk druk in het park, en was het opletten met de wachttijden. Zo ongeveer rond 7 uur begon je te merken dat het minder druk werd, en begonnen ook de wachttijden te verminderen. Rond 9 uur waren de meeste wachttijden minder dan 30 minuten, en bij sommige attracties kon je zelfs meteen instappen. Het loont dus zeker om langer te blijven tijdens de zomeravonden. Mijn kinderen van 8 en 6 konden het prima aan om zo lang op te blijven, maar elk kind is anders natuurlijk.

efteling in het donker  villa volta efteling nacht

Bestel hier je efteling kaarten met een klein beetje korting

Horeca

Een veelgehoorde klacht over de efteling tijdens de zomerdrukte is dat er te weinig eetgelegenheden zijn. De wachtrijen bij de verschillende horecapunten konden bizar lang zijn. Daarom heeft de Efteling dit jaar flink geïnvesteerd in extra horeca punten. Nog nooit kon je in de efteling zoveel verschillende gerechten bestellen. Op alle pleinen zijn extra eetkraampjes neergezet, met een grote variatie aan gerechten. Zo kun je onder andere oosterse burgers, kebab, pizza, loempia’s of ijsdonuts krijgen.

Ook de bestaande restaurants zijn uitgebreid. Er zijn extra uitgiftepunten, meer zit-mogelijkheden en langere openingstijden. Alles om ervoor te zorgen dat ook de horecapunten de zomerse topdrukte aan kunnen.

En ik moet zeggen; het lijkt te werken. Tijdens piekmomenten (lunch, avondeten) stonden er bij sommige punten wel wat korte rijen, maar nergens hoefde je echt lang op je eten te wachten.

Shows

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Efteling is voor mijn jongens altijd de Ravelijn ridder show. Helaas is deze tijdens ons bezoek niet te zien, wegens een langdurige technische storing.

De andere grote show, Aquanura, hebben we volledig gemist omdat we in een attractie zaten aan de andere kant van het park. Tja, kan gebeuren. Toch schijnt het een waar spektakel te zijn, met meer dan 200 fontijnen, 900 lampen en prachtige efteling muziek…

Verder zijn er in het park nog wat kleinere (sprookjes) shows, en ontmoetingen met park mascottes en figuren. En natuurlijk het entertainment op de negen pleinen tijdens de avond. Elke plein heeft zijn eigen thema. Er zijn bijvoorbeeld pleinen met muziek, met levende standbeelden en bij de fata morgana staan oosterse goochelaars het publiek te vermaken. Kortom, ook als je niet in attracties wilt of kunt, is er genoeg te beleven.

Is de Efteling een aanrader?

De Efteling blijft voor mij een stukje jeugdsentiment, het voelt haast als thuiskomen. Ik vind het met recht het móóiste pretpark van nederland, er is zoveel aandacht voor details en thematisering in de attracties en omgeving. Alleen daarvoor al zou ik het aanraden.

Qua attracties heeft de Efteling een goede mix te pakken vind ik. Het sprookjesbos voor de allerkleinsten, wat rustigere attracties voor de middenmoot en heftige achtbanen voor de durfals. Voor ieder wat wils, dus echt een leuk dagje uit voor het hele gezin.

Het is denk ik wel duidelijk dat ik de Efteling een aanrader vind. Wel wil ik je als tip geven: ga als het even kan op een rustige dag. Op de website van de efteling vind je een handige indicatie.

Meer lezen over de Efteling?

Janske bleef slapen op het Loonsche Land, Marguerita verbleef in bosrijk, Esther , Nathalie en Emmy gingen naar de winterefteling en Lori bezocht het park met haar peuter. En Natasja bekeek het sprookjesbos eens goed.

Liever een ander dagje uit? Bekijk eens mijn verslagen over

Apenheul,

Drievliet,

Duinrell

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge