10 (bijna) gratis activiteiten voor kinderen

10 (bijna) gratis activiteiten voor kinderen

Het is voorjaarsvakantie. De hoogste tijd voor een lijstje met leuke activiteiten die je met je kind(eren) kunt doen deze week.

 

  1. Avonturia / Mappa Mundia

Mappa Mundia in Den Haag is de goedkoopste (overdekte) dierentuin van Nederland. Ee kaartje kost slechts €6,95. Voor dat geld heb je toegang tot alle verschillende “werelden” van Mappa Mundia, zoals de avonturenboom, het grottenstelsel en het rattenriool. Je vind er vooral kleinere (zoog)dieren en reptielen.

Mappa Munia is onderdeel van Avonturia, de grootste dierenspeciaalzaak van Nederland. Het winkelgedeelte is gratis te bezoeken.

 

2. Het bos/strand/park verkennen

Tijdens een vakantie heb je alle tijd om lekker de natuur in te gaan. Bijna iedereen heeft wel een bos, strand of ander natuurgebied in de buurt.

Is gewoon lopen en spelen niet interessant genoeg? Probeer dan eens een blote-voeten-pad, om echt contact te maken met de natuur. Deze zijn overal in Nederland te vinden.

Een andere mogelijkheid is Geocaching, een soort schatzoeken. Dit kan in natuurgebieden, maar ook een steden en dorpen is vanalles te vinden. Hiervoor download je de app Geocache op  je telefoon. Via de app kun je dan op zoek naar de caches, die echt overal verstopt zijn. Laat een berichtje achter in het logboek, en als je geluk hebt vind je er ook leuke hebbedingetjes in.

 

3. Maak je eigen thuisbioscoop

Eventjes geen zin om er op uit te gaan? Maak het thuis gezellig!

Vooraf zorg je natuurlijk dat er popcorn en/of andere bioscoop snacks in huis zijn. Verbouw je huiskamer tot bioscoop. Maak het zo donker mogelijk in de kamer, en zorg met kussens, dekens en andere attributen voor een comfortabele kijk-zone. Als je een abonnement hebt op Netflix, Videoland of een andere streamingsdienst, is een leuke film ook zo gevonden.

4. Belevenissenbos in Lelystad

In Lelystadvind je het grootste speelbos van Nederland. Maarliefst 40 hectare natuurspeeltuin. Heerlijk klimmen, klauteren en kliederen. Het bos en de toestellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Er zijn talloze speelplekken, tientallen speelaanleidingen, kilometers aan routes en waterpartijen.

Het Belevenissenbos is gratis toegankelijk, maar er wordt wel een (vrijwillige) bijdrage van €1,- p.p. gevraagd, dit wordt gebruikt voor onderhoud van het speelbos.

 

5. Pannenkoekenhuis Hans en Grietje

Hans en Grietje in Zeewolde is een pannenkoekenhuis en speelpark, volledig in sprookjessfeer. Hier eten en spelen is echt een belevenis.

Zowel binnen als buiten is er vanalles te doen. Toegang tot het terrein en het speelpark is gratis.

Als je ook in het restaurant wilt eten, is het aan te raden een aantal dagen van tevoren te reserveren. Voor groepen van 8 of meer kun je zelfs een “betoverde, bewegende tafel” reserveren! Pannenkoeken kosten hier tussen de 7 en 17 euro, maar er staan ook andere lekkere dingen op het menu.

6. Alles met dieren

Toegegeven, eind februari/begin maart is erg vroeg in het jaar, maar toch zijn er op verschillende plekken al jonge dieren te bezoeken. Maar ook oudere dieren zijn een bezoekje waard.

Kijk bijvoorbeeld is bij Geitenboerderij de Mekkerstee. Deze is gratis te bezoeken, en er zijn regelmatig leuke activiteiten. Elke middag kun je zien hoe de geiten gemolken worden, en als er genoeg lammetjes zijn is een knuffelhoek!

Iets aparter, is een Alpalcaboerderij. Ook deze dieren kun je op verschillende plekken van dichtbij bewonderen. Toegang tot het terrein is vaak gratis, voor de activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Bij Alpalcaboerderij Vorstenbosch heb je al voor €5,50 een speurtocht, en voor €9,50 een meet&greet met de dieren.

En natuurlijk heeft vrijwel elke stad/dorp een eigen lokale kinderboerderij. Grote kans dat er daar in de vakantie ook extra activiteiten georganiseerd worden. En anders is er vast wel een medewerker/vrijwilliger die je van alles wilt vertellen en laten zien over de dieren.

 

7. Futureland Rotterdam

Niet zo gek van natuur of dieren? Voor een technisch uitstapje ga je naar Futureland in Rotterdam, waar je alles leert over de Rotterdamse haven. Het informatiecentrum is vrijwel dagelijks gratis toegankelijk. In de vakanties worden daar ook extra activiteiten georganiseerd. Voor €9,- kun je met de Futureland Express een rondrit maken over maasvlakte.

Havens niet jouw ding? Misschien is vliegtuigen spotten op en rond schiphol dan wel iets voor jou.

 

8. Ontdek de Biesbosch

De Biesbosch is een prachtig waterrijk natuurgebied op de grens tussen Zuid-Holland en Brabant. In Dordrecht en in Drimmelen vind je een bezoekerscentrum. In de centra kun je gratis verschillende exposities bekijken, die vaak heel interactief zijn en extra leuk voor kinderen. Bovendien is het de perfecte startplek voor wandelingen, rondleidingen of rondvaarten door het gebied.

Verder heb je in Werkendam nog het Biesbosch Museumeiland, waar je alles leert over de geschiedenis van dit prachtige gebied.

Ook interressant: Hoe hou je een dagje uit betaalbaar

9. Bezoek een museum

Hierboven noemde ik al het biesboschmuseum, maar ook andere museums zijn leuk om te doen met kinderen. Er zijn speciale kindermuseums zoals Geofort,  maar ook ‘echte’ museums doen hun best aantrekkelijk te zijn voor kinderen. Zo is bijvoorbeeld het Rijksmuseum gratis te bezoeken t/m 18 jaar, en zijn er elke schoolvakantie extra (creatieve) activiteiten voor kinderen.

10. Samen in de keuken

Als laatste nog een tip voor een leuk dagje thuis. Duik eens met je kind de keuken in. Zoiets simpels als koekjes bakken is vooral voor jonge kinderen helemaal geweldig. Zijn je kinderen al wat ouder? Dan kun je ook de moeilijkheidsgraad omhoog doen. Ga bijvoorbeeld cupcakes versieren met fondant, maak allerlei verschillende hapjes en snacks voor een high tea, of kook eens een drie-gangen menu. De mogelijkheden zijn eindeloos, en daardoor dus ook aan te passen aan ieders budget.
Kijk ook eens op reis-liefde voor nog veel meer tips voor (bijna) gratis activiteiten met kinderen.

Heb jij zelf ook nog een leuke tip voor een (bijna) gratis activiteit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge