Met kinderen in de keuken: zelf kruidenboter maken

Zelf Kruidenboter maken

Zelf kruidenboter maken is iets wat ik al heel lang wilde proberen, maar het leek me best een gedoe. Allerlei verschillende kruiden, uitzoeken welke je nodig hebt, welke lekker bij elkaar zullen smaken en hoeveel je dan moet gebruiken? Nee, niks voor mij. Dus het idee van zelf kruidenboter maken werd een beetje vergeten.

Silvo kruidenboter kruiden

Tot ik Silvo Kruidenboter Kruiden zag staan in de winkel.

Alles in een

Want dit is gewoon precies wat ik nodig heb; alle kruiden die je nodig hebt, in de juiste verhouding gecombineerd in 1 makkelijke shaker. Het enige wat je zelf nog toe moet voegen is uiteraard de boter. Perfect voor keukenprinsessen die gaan voor snel en makkelijk.

Kruidenboter maken met kinderen.

De gebruiksaanwijzing is simpel: voeg naar smaak de kruiden toe aan de boter, en meng het goed door elkaar. Een kind kan de was doen. En juist daarom is het zo leuk voor kinderen om te maken. Het is super makkelijk, zelfs peuters en kleuters kunnen dit.

Ik dacht het rustig uit te proberen, door maar een kleine hoeveelheid boter te gebruiken. Maar achteraf; 75 gram boter is eigenlijk best veel…

Zorg ervoor dat je de boter echt ruim van tevoren uit de koelkast haalt. Hoe zachter de boter, hoe makkelijker het is om de boter en kruiden te mengen. Zeker voor kleinere kinderen is het fijn als ze niet zoveel kracht hoeven te zetten.

Het mengen van de boter en de kruiden deden wij met een vork. Geen idee waarom, dit leek een logische manier. Onze boter was nog wel iets te hard, dus moest ik af en toe helpen met het mengen. Toen de boter wat zachter werd door het mengen, konden de jongens weer alleen verder. Na een paar minuten was onze zelfgemaakte kruidenboter al klaar.

Ik vind het wel lastig om in te schatten hoeveel kruiden je nodig hebt. Dus ik heb het maar een beetje op het oog ingeschat.

Proeven

Uiteraard moest er ook meteen geproefd worden. Sowieso houden mijn kinderen van kruidenboter, dus dit konden ze zeker niet laten staan

Zoals ik al zei, vond ik het lastig inschatten hoeveel kruiden er nodig waren. Zo op het oog lijkt het in ieder geval op de kruidenboter die je kant en klaar in de winkel kunt kopen.

En het blijkt er qua smaak ook heel erg op te lijken. Wij gebruikten ongezouten roomboter, en dat is maar goed ook. De kruidenmix is van zichzelf al vrij zout, dus met zoute roomboter had de combinatie té zout worden.

Onze zelfgemaakte boter was dus zoutig, maar wel lekker kruidig. De kruiden zijn goed in balans, de knoflook proef je maar is niet overheersend. Kortom: gewoon goede kruidenboter dus.

Ook interessant: Met kinderen in de keuken, Danarolles Cinnamon Swirl

Tips

Wil je de Silvo Kruidenboter Kruiden ook een proberen? Ze zijn o.a. te koop bij plus.

Mijn tips voor als je zelf aan de slag gaat:

  • gebruik ongezouten roomboter
  • haal de boter ruim van tevoren uit de koelkast zodat het lekker zacht is
  • doe rustig aan met de kruiden. Je hebt zeker niet het hele busje nodig. Proef tussentijds. Als je te weinig kruiden hebt gebruikt, kun je meer toevoegen. Als je meteen teveel kruiden gebruikt, is de oplossing minder simpel
  • voor een frisse touch: voeg ook een paar druppels citroensap toe aan je boter

 

Ik vind deze Kuidenboter Kruidenmix een heel fijn product. Het is een kort, klein keukenprojectje wat je kind prima zelfstandig kan doen. Ideaal als je kleine wil helpen bij de voorbereiding van bijvoorbeeld een BBQ of kerstdiner. En natuurlijk ook gewoon lekker voor op een stokbroodje tussendoor!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge