Wat ik leerde van 10 jaar moeder zijn

moeder hart
foto: pixabay

10 jaar moeder zijn

Afgelopen weekend vierden we de 10de verjaardag van J. En wat een cliché: wat gaat de tijd snel. Hij is 10, en ik ben 10 jaar moeder. Hij is geen ieniemienie baby’tje meer, en ik ben ook niet meer dezelfde persoon als 10 jaar geleden. Wat leerde ik van 10 jaar moeder zijn?

1. Niks gaat zoals gepland

En dat begint zelfs al voor de geboorte. Je kunt sowieso al niet plannen wanneer je zwanger wordt, en ook de zwangerschap heeft vaak wel wat verrassingen in petto. Mijn eerste zwangerschap was een aaneenschakeling van antibioticakuren, doktersafspraken en ziekenhuisopnames. En toen we dachten de bevalling te plannen, besloot het manneke een dag vóór de inleiding geboren te willen worden.

En in al die tien jaar zijn er zoveel dingen geweest die niet liepen zoals het hoorde, zoals ik het graag wilde of zoals ik het had gepland. In tien jaar, met twee kinderen, leer je flexibel te zijn. Vrijwel niets gaat zoals gepland, dus dan gaan we maar zoals het gaat.

 

2. Iedereen heeft een mening

De moedermaffia. Iedere moeder denkt alle wijsheid op zak te hebben. Vooral als nieuwbakken moeder vond ik dat heel lastig, al die verschillende meningen en adviezen die veelal ongevraagd mijn kant op kwamen. Want doordat het zoveel verschilde van elkaar, wist ik in al mijn onzekerheid vaak niet meer wat ik moest doen.

Maar inmiddels leef ik naar dit advies: Take what resonates, and leave what doesnt.

Ik luister wel naar alle tips en adviezen, maar pak er alleen uit wat bij mij past. Prima als jij vind dat herbruikbare katoenen luiers het allerbeste zijn, maar in mijn situatie past dat niet. Prima als jij je kinderen geen suiker laat eten, ik kies er voor om het wel te doen.

 

3. Niemand is perfect

Zoals ze bij de club van relaxte moeders zo mooi zeggen: Die andere moeders doen ook maar wat

Die moeder op het schoolplein die zo perfect lijkt? Heeft waarschijnlijk een verschrikkelijk rommelig huis. Die Insta-moeder met al die huishoudschema’s? Heeft misschien wel relatie-problemen. Van niemand weet je het hele plaatje, en niemand is perfect.

Ik moest echt leren om mezelf niet contant met andere (online) moeders te vergelijken.

Ook Interessant: Op reis met maan

4. Voor je kind ben je de wereld

Alle dingen waar jij je druk om maakt? Borstvoeding lukt niet, huis rommelig, geen geld voor luxe uitstapjes? Al die meningen van anderen, al die dingen die niet gaan zoals gepland? So  What dat je niet perfect bent.

Voor jouw kind ben je allerbeste, de allerliefste en de allerbelangrijkste moeder in de hele wereld!

moeder hart krijt tekening
foto pixabay

 

Liefs Wendy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge