Als je kind een eigen kledingstijl gaat ontwikkelen

Eigen stijl

Als kinderen nog heel klein zijn, is kleding kopen makkelijk. Je gaat zelf naar de winkel, kiest uit wat jij mooi vind, en je kind heeft het maar aan te trekken. Maar hoe ouder ze worden, hoe minder goed je hiermee weg komt.

Ik merk nu echt dat mijn oudste op een leeftijd komt dat hij zeker niet meer zomaar iets uit de kast pakt. Hij heeft echt wel favorieten qua kleding. Al maanden draagt hij het liefst oversized hoodies en grote truien. En sinds kort kiest hij liever voor een chillbroek/joggingbroek dan een leuke stoere jeans.

Loslaten

Zoals je misschien merkt aan mijn woordkeus, draagt hij dus niet meer de kleding waar ik hem graag in zou zien. Het is moeilijk om dit los te laten en hem zijn gang te laten gaan. Maar uiteindelijk moet het zijn eigen keuze zijn, hij moet zich zelf prettig voelen in de kleding die hij draagt.

Ook interessant: Cadeautips voor een jongen van 10

Zelf kiezen

Sommige kinderen hebben al met 3 jaar een serieuze eigen mening over hun kleding. Ik heb het geluk dat dat nu pas gebeurt. Want nu kan ik hem gewoon zelf laten kiezen.

Als we online shoppen, maak ik een voorselectie. Ik let bijvoorbeeld op kleur, prijs en maat. Hij mag dan zelf de uiteindelijke beslissing maken. Je zal misschien denken dat ik zo toch mijn mening door wil drukken, maar hij geeft zelf aan wat hij wil. Als hij bijvoorbeeld om hoodies vraagt zal ik zeker geen kakkerige truien uitzoeken.

En als we naar een fysieke winkel gaan, is hij helemaal vrij in zijn keuze. Vooraf geven we dan aan (bijvoorbeeld) Je hebt drie shirts nodig, en het budget is €… Vervolgens mag hij zelf de rekken af zoeken naar iets wat bij hem past.

Zo sla ik zelfs twee vliegen in 1 klap. Hij kan zelf zijn eigen kleding kiezen, en dus zijn eigen stijl creëren. En het is een stukje financiële opvoeding. Door te werken met een budget leert hij: Alles kost geld, je kan niet zomaar alles kopen wat je wilt. Je kan je geld maar 1 keer uitgeven, dus je zal keuzes moeten maken waaraan je het uitgeeft.

Hoe gaat het bij jou thuis met de kledingkeuze? Mogen de kinderen al zelf kiezen, of heb je zelf nog de leiding?

 

 

Groetjes Wendy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge